Dodik traži ostavku Šefika Džaferovića

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik obratio se danas javnosti medijima nakon sjednice Predsjedništva i rekao da je zatražio od Šefika Džaferovića da podnese ostavku, a da ako to ne uradi, onda će zatražiti njegovu smjenu.

"Ako predsjedavajući ne podnese ostavku do naredne sjednice Predsjedništva tražiću njegovu smjenu" rekao je Dodik, kritikujući kako je istakao samovoljne istupe.Dodik je najviše zamjerio Džaferoviću zbog njegovog obraćanja na Vijeću sigurnosti prošle sedmice, kazavši da za to nije imao odobrenje Predsjedništva, te da je iznio lične stavove."Vidljivo je gotovo na svim nivoima, jedna vertikala koja ide iz SDA, i koja od Predsjedništva, odnosno Ministarstva vanjskih poslova, djeluje mimo Ustava, mimo Poslovnika o radu", izrazio je Dodik nezadovoljstvo djelovanjem Bisere Turković.

"Vidljivo je da su oni uzurpirali i zauzeli ministarstvo spoljnih poslova, vješto su iskorisitli da od šest čelnih ljudi u ministarstvu vanjskih poslova nema nijednog Srbina", rekao je Dodik.

Rekao je da od svih stranka jedino SDA u svome programu rada ima odredbe koje ruše Dejtonski sporazum, a da se Džaferović ponaša u skladu sa tim.

Izvor: rtcg