Lažne dojave o bombama zaustaviti regionalnom saradnjom

Za dva dana, dvije lažne dojave o bombi u kosovskoj prestonici a iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova za sada nema konkretnih informacija. Ono što se zna je da su obe dojave, upućene obrazovnim institucijama, poslate putem elektronske pošte.

Kako prenosi "Slobodna Evropa", bivši direktor policije Kosova Rašit Ćaljaj, koji je trenutno član skupštinske Komisije za bezbjednost i odbranu, ocjenjuje da sve prijetnje treba shvatiti ozbiljno iako se dosad ispostavilo da su dojave o bombama bile lažne.

Prema njegovoj ocjeni, trebalo bi da se pojača i regionalna policijska saradnja, imajući u vidu da su slične pretnje upućivane i drugim zemljama na Zapadnom Balkanu.

U poslednja dva mjeseca su još nekim zemljama u regionu stizale prijetnje bombama ali se ispostavilo da su dojave bile lažne.I Srbiji su dojave su stizale elektronskom poštom na adrese bolnica, škola, aerodroma, tržnih centara, zoološkog vrta, mostova, kao i za letove kompanije Air Serbia za Rusiju. Prema saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije od 18. maja, prijetnje su stigle iz Poljske, Gambije, Irana, Nigerije i još tri zemlje.Takođe, Crna Gora je krajem marta dobila dojave o bombama u nekim javnim i privatnim institucijama.

Izvor: rtcg