"Važno unaprijediti integraciju naših partnera sa Zapadnog Balkana"

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel kazao je u pismu liderima članica EU, pozivajući ih na sjednicu Evropskog savjeta, da se mora dati nova energija procesu proširenja i unaprijediti "integracija naših partnera sa Zapadnog Balkana".

Mišel je rekao da će Evropski savjet zasjedati 23. i 24.juna.

"Uz rat u Evropi, preduzeli smo akciju bez presedana, projektujući EU geopolitički uticaj. Sada moramo da preduzmemo dalje korake da ojačamo sigurnost i stabilnost. Ovo će biti glavni fokus našeg Evropskog savjeta. Sada je vrijeme da se prizna da je budućnost Ukrajine, Moldavije i Gruzije unutar EU. Pozvaću vas da Ukrajini i Moldaviji dodijelite status kandidata. Paralelno, nastavićemo da pružamo Ukrajini snažnu humanitarnu, vojnu, ekonomsku i finansijsku podršku", rekao je Mišel.

Kako je poručio, Zapadni Balkan je važan za EU, a EU je važna za Zapadni Balkan."Stoga moramo dati novu energiju procesu proširenja i unaprijediti integraciju naših zapadnobalkanskih partnera. Srešćemo ih prije formalne sjednice Evropskog savjeta.  Mir, bezbjednost i prosperitet u međunarodnom poretku zasnovanom na pravilima su vrijednosti koje EU dijeli s drugim evropskim partnerima. Ideja Evropske političke zajednice je predstavljena u cilju podsticanja političkog dijaloga i saradnje. Mi ćemo se fokusirati na stratešku diskusiju o tome kako da ojačamo naše odnose radi rješavanja pitanja od zajedničkog interesa", naveo je, između ostalog, Mišel.

Izvor: Rtcg