Pendarovski: Kosovo treba da uđe u Otvoreni Balkan

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski izjavio je sinoć da Kosovo svakako treba da uđe u "Otvoreni Balkan", ali da misli da je trenutno najdalje od te incijative od svih zemalja Zapadnog Balkana.

On je u intervjuu kablovskoj Televiziji 24, na pitanje da li misli da Kosovo treba da uđe u "Otvoreni Balkan", odgovorio: "Apsolutno, ali iz mojih posljednjih razgovora sa predsjednicom Kosova (Vjosom Osmani) i ranije sa njihovim premijerom (Albinom Kurtijem) mislim da su oni u ovom trenutku od cijelog Zapadnog Balkana najdalje od 'Otvorenog Balkana'".

Pendarovski je rekao da je ranije imao neke rezerve za "Otvoreni Balkan", koje je javno iznosio, ali da do sada ne vidi da ta incijativa dobija neke političke komponente i da se jača njegovo uvjerenje da će se ići samo ko čistoj trgovinskoj i ekonomskoj incijativi."To što ojačava moje uvjerenje da će se ići ka čistoj trgovinskoj i ekonomskoj inicijativi je to što se posljednji put, samo kao posmatrači, priključili crnogorski premijer Dritan Abazović i bosanski premijer Zoran Tegeltija. To je dobro", izjavio je predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski.

Izvor: rtcg