U udesu poljskog autobusa stradalo 12 hodočasnika

U tragičnoj nesreći poljskog autobusa u Hrvatskoj jutros je stradalo 12 putnika na hodočašću u Međugorje, a najmanje 34 je povrijeđeno, saopštio je poljski premijer Mateuš Moravjecki.

"Premijer Hrvatske Andrej Plenković dao mi je garancije da će u potpunosti biti angažovane hrvatske zdravstvene službe", poručio je na Tviteru premijer Moravjecki.

Autobus je jutros u 5.40 sletio u jarak pored puta kod Brezničkog Huma u Varaždinskoj županiji iz do sada nepoznatih razloga, a svi putnici bili su Poljaci, javljaju poljski mediji.

Na licu mjesta stradalo je 11 ljudi, a jedna osoba preminula je kasnije od posljedica teških povreda. Kako je javio HRT, sumnje se da je vozač autobusa zaspao za volanom.

Pored hrvatskih zvaničnika na mjesto nesreće je krenuo i poljski ministar zdravlja Adam Njedjelski i zamjenik šefa poljske diplomatije Marćin Pšidač.

"Ne znamo kako se desila saobraćajna nesreća.... Kako javljaju hrvatski mediji većina povrijeđenih su djeca. Povrede razne težine zadobile su 34 osobe. Sve žrtve su Poljaci", kazao je poljskoj televiziji Polsat portparol poljskog Ministarstva spoljnih poslova Lukaš Jašina.

Predsjednik Poljske Andžej Duda izrazio je saučešće porodicama žrtava nesreće i uvjerio da poljske vlasti preduzimaju sve da na mjestu pomognu povrijeđenim i preživjelim putnicima.

Saučešće hrvatskog premijera Plenkovića

Saučešće poljskom premijeru i porodicama nastradalih izrazio je premijer Andrej Plenković. Svog poljskog kolegu Mateuša Moravjeckog je izvijestio kako su sve službe angažovane te da se povrijeđenima pruža pomoć.

"Razgovarao sam s poljskim premijerom povodom strašne saobraćajne nesreće u blizini Brezničkog Huma u kojoj je poginulo 12 poljskih građana. U ime Vlade Republike Hrvatske izrazio sam saučešće porodicama poginulih, izvijestivši da su sve službe anagažovane i da se povrijeđenima pruža pomoć", napisao je Plenković na Tviteru.

U autobusu bila 43 putnika

Povodom teške nesreće na auto-putu A4 u Varaždinskoj bolnici održana je konferencija za novinare na kojoj je govorio hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović, prenosi Hrvatska radio-televizija (HRT).

On je rekao da su u autobusu bila 43 putnika. Čeka se popis putnika i postoji mogućnost da je još neko zarobljen pod autobusom.

Međutim, pregledan je koliko je god to moguće, tako da se nadaju da to ipak nije slučaj. Saopštio je kako je informacija o nesreći došla od poljske državljanke, koja je bila u autobusu, a na teren su odmah izašle sve službe.

"Dosta je putnika s teškim traumama. Razgovarao sam s potpredsjednikom Vlade koji je izrazio saučešće poljskom premijeru lično i porodicima stradalih", dodao je on.

Izvor:rtcg