"Kurti otjerao hiljade Srba sa Kosova, bilo je i ubistava"

Kosovske vlasti su postepeno vršile etničko čišćenje, a od dolaska premijera Aljbina Kurtija na vlast deset odsto je manje Srba na Kosovu, kazao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu za Si-En-En."Bilo je više od 420 napada na naš narod na sjeveru", kazao je Vučić.

Dodao je da Vojska Srbije prati situaciju na terenu. "Pomjerila je snage kako bi bile najkorisnije. Broj ljudstva nije bio veći, ni čak od 60 odsto koji je obično na granici. Srbija je posljednja zemlja kojoj trebaju incidenti, zbog samih pregovora. Srbija je konstruktivni partner u dijalogu, pravili smo ustupke, druga strana nije radila ništa", rekao je on. Vučić je istakao da će Srbija pozvati na odgovornost sve ljude koji su činili krivična djela, i da će tužilaštvo uraditi svoj posao u slučaju Milana Radoičića. "Ja sam pričao o korijenu problema, ali vi to ne želite da čujete.

Srbi su željeli da se zaštite. Ja neću da branim ubistvo albanskog policajca, osuđujem to. Ali Srbe hapse bez ikakvih optužnica, izbacuju ih iz kuća, ništa od toga nije bilo u skladu sa međunarodnim pravom i Briselskim sporazumom. Zajednica srpskih opština i dalje nije formirana. Albanski režim u Prištini nije htio to da sprovede u djelo, i ljudi su htjeli da se odbrane", dodao je predsjednik Srbije. Vučić je rekao da je ubijeno i ranjeno više Srba, dok su hiljade pobjegle, tokom vladavine Aljbina Kurtija. "Mi smo uvijek spremni da pregovaramo. Bili smo konstruktivni, i takvi ćemo ostati. Morate da znate da su svi u EU shvatili da Priština nije spremna da formira ZSO. Oni žele da nastave sa etničkim čišćenjem Srba, posebno na sjeveru Kosovu. Ja sam uvek dostupan prijateljima iz EU, Amerike, i svim ostalima, i razgovaraćemo o svim pitanjima. Rekao sam već - formirajte ZSO, i mi ćemo ispuniti sve ostalo. Mir je u najboljem interesu Srbije", zaključio je Vučić.

Izvor:RTCG