Evropski parlament zatražio nezavisnu istragu o izborima u Srbiji

Evropski parlament (EP) je zatražio nezavisnu međunarodnu istragu o izborima u Srbiji koji su održani 17. decembra prošle godine, sa posebnim osvrtom na beogradske izbore, navodi se u Predlogu rezolucije o srpskim izborima koje su usaglasile sve poslaničke grupe.

EP je pozvao Evropsku komisiju da pokrene inicijativu za slanje misije stručnjaka u Srbiju, koja bi mogla uključivati stručnjake iz OEBS/ODIHR-a, Venecijanske komisije i Savjeta Evrope, da procijene situaciju u vezi sa nedavnim izborima i postizbornim razvojem događaja, u cilju olakšavanja preduslova za uspostavljanje neophodnog društvenog dijaloga koji bi vodio obnavljanju povjerenja javnosti i vjere u institucije. Prema nezvaničnim saznanjima Demostata, pojedine poslaničke grupe u EP zalagale su se za još oštriji tekst predloga rezolucije, što bi podrazumijevalo i potpuni prekid pregovora o članstvu Srbije u Evropskoj uniji, ukoliko ne bude pokrenuta međunarodna istraga.

Sa tim predlogom se nije usaglasila Evropska narodna partija, čija je pridružena članica Srpska napredna stranka. Prema Predlogu rezolucije, EP poziva Komisiju i Savet da primjene strogu uslovljenost i smanje ili zamrznu finansiranje koje se pruža Vladi Srbije kroz Instrument za pretpristupnu pomoć III (IPA III) i druge finansijske instrumente, ako srpske vlasti nisu voljne da implementiraju ključne preporuke u vezi sa izborima, ili ako nisu voljne da pokrenu nezavisnu međunarodnu istragu o nepravilnostima na izborima, odnosno ako nalazi te istrage ukazuju da su srpske vlasti bile direktno uključene u izbornu prevaru. U Predlogu rezolucije navedeno je da EP podržava brzo raspoređivanje ad hoc misije za utvrđivanje činjenica u Srbiji kao dio međunarodne istrage, uz učešće Evropskog parlamenta, kome bi rezultati te istrage trebalo da budu prijavljeni. Misija bi, kako je navedeno, trebalo da procijeni i adresira sistematična pitanja vladavine prava u Srbiji, prateći primjer "Pribeovog izvještaja" o vladavini prava u Sjevernoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini.

Izvor:RTCG