Zvaničnici u BiH pozdravili odobrenje otvaranja pristupnih pregovora

Visoki zvaničnici Bosne i Hercegovine pozdravili su odluku Evropskog savjeta o odobrenju otvaranja pregovora za članstvo u Evropskoj uniji (EU). 

Predsjedavajuća Savjeta ministara BiH Borjana Krišto zahvalila je Evropskom savjetu i njegovom predsjedniku Šarlu Mišelu za odluku da se odobri otvaranje pristupnih pregovora između BiH i EU, prenosi Radio Slobodna Evropa. Ona je, u objavi na društvenoj mreži X, poručila da se do toga došlo zajedničkim naporima. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović istakao je da je odluka Evropskog savjeta jedno od najvećih postignuća na putu BiH ka punopravnom članstvu u EU. "Danas Bosna i Hercegovina započinje novi i mnogo sveobuhvatniji proces saradnje sa EU", naveo je Bećirović. On je dodao da istovremeno svi moraju biti svjesni da je pred BiH mnogo posla na usklađivanju njihovog zakonodavstva s evropskim, kao i sprovođenju reformi sa ciljem jačanja demokratskih institucija i vladavine prava.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić rekao je da se radi o odličnoj vijesti. "Svjesni smo da nas čeka ogroman posao i kako stvari stoje da više neće biti popuštanja i zaklanjanja iza trenutne geopolitičke situacije na evropskom kontinentu", naveo je Komšić za agenciju Fena. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je, na mreži X, pozdravio odluku Evropskog savjeta i zahvalio vladama i parlamentima svih članica. On je kazao da je BiH po mnogo čemu "mala EU". Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić je, u objavi na Fejsbuku /Facebook/, naveo da je sljedeći cilj članstvo u EU. "Nakon godina zastoja, napokon smo se pomakli naprijed i iskoristili pruženu ruku koju nam je tada EU dala", istakao je Nikšić.

Izvor:MINA

 Foto: Shutterstock