Parlamentarna skupština Savjeta Evrope podržala prijem Kosova

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope (PSSE) podržala je  prijem Kosova u članstvo Savjeta Evrope i pozvala Komitet ministara da donese takvu odluku.

Nacrt Mišljenja o zahtjevu Kosova za članstvo kojim se preporučuje prijem Kosova u Savjet Evrope na sjednici u Strazburu podržao je 131 poslanika, dok je 29 glasalo protiv. Dokument koji je sačinila grčka poslanica Dora Bakojani prethodno je, 27. marta, usvojio Komitet PSSE za politička pitanja i demokratiju. Konačnu odluku o članstvu Kosova treba da donese Komitet ministara Savjeta Evrope koji će zasijedati sredinom maja. Izvjestiteljka za prijem Kosova u Savjet Evrope Dora Bakojani na početku  rasprave pozvala je poslanike da Komitetu ministara preporuče prijem Kosova u članstvo Svjeta Evrope.

Bakojani je istakla da se njen izvještaj ne bavi pitanjem državnosti Kosova. Grčka poslanica je podsjetila i da je u svom izvještaju podvukla tri stvari koje je potrebno hitno sprovesti. To su, kako je navela, primjena odluke Ustavnog suda u vezi imovine manastira Visoki Dečani, što je ispunjeno, problem eksproprijacije imovine manjinskih zajednica i uspostavljanje Zajednice srpskih opština što je, kako je dodala, najveće otvoreno pitanje.

Izvor:RTCG

Foto: youtube/printscreen