Iz Mađarske u Srbiju upućeno 28 policajaca

Šef odjeljenja granične policije Mađarske Balaž Laslo izjavio je da je 18. mađarski policijski kontingent od 28 policajaca krenuo u Srbiju kako bi ova država nastavila svoj rad na sprečavanju ilegalnih migracija.

„Obavezani smo da spriječimo ilegalne migrante da uđu na teritoriju zemlje, kao i na teritoriju Evropske unije, ali za to tijesno sarađujemo sa nadležnim organima susjednih zemalja“, naveo je Laslo u svom oproštajnom govoru u policiji u Budimpešti, a prenosi zvaničan sajt mađarske policije. On je istakao da je zbog stalne saradnje mađarske i srpske policije smanjen broj ilegalnih pokušaja prelaska granice na južnom dijelu granice.

„Međutim, to ne znači da je pritisak migracije na Evropu opao, tako da je koordinirano granično obezbjeđenje i dalje neophodan dio odbrane granica Evrope“, ocijenio je Laslo. Dodaje se da su mađarski policajci zaduženi za sprečavanje i otkrivanje ilegalnih prelazaka granice, kao i učešću u hapšenju krijumčara ljudi i ilegalnih migranata. Mađarski policajci koji služe u kontingentu od 28 članova obavljaju svoje zadatke sa sopstvenom opremom, a njihova ovlašćenja obavljaju pod nadzorom i kontrolom nadležnih organa zemlje domaćina.

 

Izvor: RTCG

Foto: Guliver