Nezaboravna avantura iz Istanbula: Kako je Željko Joksimović osvojio Evropu i svijet?(video)

Anegdota koja se prepričava i dan danas.

U svijetu muzike, posebno među evrovizijskim fanovima, pjesma "Lane moje" Željka Joksimovića je ostavila neizbrisiv trag prije 20 godina kada je trijumfalno pobijedila na nacionalnom takmičenju Beovizija. Ova pjesma nije samo osvojila srca domaće publike, već je postala kultna među evrovizijskim fanovima, koji su je 2011. proglasili jednom od najboljih pjesama u istoriji takmičenja, u konkurenciji od 250 numera ovog prestižnog takmičenja.

U emisiji "Uranak" na televiziji K1 Darko Kamarit otkrio je kako je izgledao Željkov dolazak u Istambul.

- Mi nismo znali ništa, jako duga pauza nakon Bebi Dol u Rimu. Dvanaest godina spejsa i počinjemo nešto, a mi ništa ne znamo. Željko je veoma duhovit lik i na jednoj konferenciji potpuno opušteno kaže, da omekša: '500 godina smo bili pod Turcima i sada smo došli da pokorimo Tursku'. U svakom slučaju, ništa se ne dešava narednih par sati. On je izašao, jer to je morao da objavi neka stanica, i počinje ludilo te noći. Željko ide od televizije do televizije. Odjednom ovi iskusniji koji shvataju da tu ima - to smo vidjeli i kroz Ukrajinu - koji shvataju da tu ima i politike, mi ništa nismo znali. Počinje Željko od CNN-a da objašnjava šta je želio da kaže - kazao je i ispričao anegdotu koja se i dan danas prepričava:

- Tamo je tempo rada nenormalan i ukrali smo jedno popodne. Ulazimo u jednu zamračenu tursku prostoriju, nas 20 da nešto ručamo. Čujemo neke poznate zvuke, okrenemo se 'Aj, ruse kose curo imaš'. Željko zamoli za mikrofon i počinje da pjeva na srpskom, turski bend svira, kafanski, ma šou. Onda počinje debata muzička da li je pjesma turska, ispostavlja se da ima i bugarskog korijena, a mi tvrdimo da je pjesma naša. Mi o politici nismo znali ni razmišljali. Strašno smo se voljeli sa Tošetom i njegovom delegacijom, stalno smo bili kod njih. Jednom smo nerazmišljajući uzeli one majice sa natpisom 'Nemojte mi govoriti da smo former republic', voljeli smo tog čovjeka, bio nam je drug, dolazio je u Beograd, pobijedio je na njoj - zaključio je Darko Kamarit u emisiji "Uranak" na televiziji K1.

Izvor:Kolektiv

Foto: Eurovision Song Contest, Youtube screenshot

Tekst objavila:Ljilja Brajković