OSCG potpisao sporazum o saradnji sa OS Hrvatske i OS BIH

Sporazum o saradnji između Odbojkaškog saveza Crne Gore, Odbojkaškog saveza Bosne i Hercegovine i Hrvatskog odbojkaškog saveza potpisan je danas u Sarajevu, u prostorijama Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine. 

Sporazum su potpisali predsjednik predsjednik Odbojkaškog saveza Crne Gore Cvetko Pajković, predsjednik Hrvatskog odbojkaškog saveza Ante Baković i predsjednik Odbojkaškog saveza Bosne i Hercegovine Alija Fatić.

Tri saveza će, na osnovu ovog sporazuma, aplicirati za sredstva IPA fondova, sa namjerom da realizuju Projekat prekogranične saradnje i pomirenja, sa ciljem edukacija djece, trenera i sudija.

„Srećan sam što smo se povezali na ovaj način, što ćemo da dijelimo iste odbojkaške terene. Sve, naravno, u cilju da ovaj divan sport bude što prisutniji i da bude predstavljen na što bolji način. To zaslužuje odbojka, i svi ti, sada mali, a budući veliki odbojkaši i odbojkašice. Obavezni smo da im omogućimo što bolje uslove za bavljenje odbojkom“, izjavio je Cvetko Pajković, predsjednik OSCG, na press konferenciji u Sarajevu.

Ovaj projekat obuhvatiće zajednički trenažni proces, seminare i radionice  i periodična testiranja djece. Takođe je planirano da mladi sportisti, tri puta godišnje, učestvuju na turnirima mladih reprezentacija gradova, kao i da učestvuju u zajedničkim kampovima pod nadzorom stručnjaka sa licencom FIVB.

„Mi smo kao država koja je članica Evropske unije spremni u svakom pogledu preuzeti inicijativu za bilo koji projekat koji može donijeti dobro u sve tri federacije. Mi smo spremni i za otvaranje saradnje sa ostalim federacijama u regionu i granice kao takve nas ne interesuju kada je sport u pitanju. Nas zanima interes mladih, edukacija djece i trenera, razmjena iskustava odnosno u pravom smislu ta prekogranična saradnja“, izjavio je Ante Baković, predsjednik OS Hrvatske.

Zadovoljsto zbog potpisivanja sporazuma koji će dodatno učvrstiti dobru saradnju između ova tri saveza, iskazao je i Alija Fatić, predsjednik OS BIH.

“Izuzetno sam počastvovan što sam bio u prilici da potpišem ovaj sporazum i nadam se da će rezultati biti vidljivi u budućnosti. Radi se o edukaciji djece i masovnom uključivanju u ovaj sport. Takođe želimo da edukujemo trenere i sudije. Potpisivanje sporazuma je preduslov za kandidaturu za projekte IPA fondova, a raspisivanje konkursa očekuje se u aprilu. Odbojkaški savez BiH neće ništa samostalno raditi, tri saveza se udružuju u projektu i svi sadržaji koje ćemo realivati u prostorima Hrvatske, Crne Gore i BiH biće zajednički“, kazao je Alija Fatić, predsjednik OS BIH.

Izvor: saopštenje OSCG