Četiri sportska saveza izbrisana, pod lupom još tri organizacije

"Na osnovu nekoliko inicijativa Ministarstva sporta, inspektori za sport, takođe su utvrdili da Džudo savez Crne Gore i Tekvondo savez Crne Gore, nisu uskladili interna pravna akta za funkcionisanje saveza sa Zakonom o sportu", navodi se u saopštenju.

Biciklistički savez Crne Gore, Crnogorski savez auto moto sportskih klubova, Savate savez Crne Gore i Sambo savez Crne Gore izbrisani su iz Registra sportskih organizacija, saopšteno je iz Ministarstva sporta.

"Pojačani inspekcijski nadzor nad  radom sportskih organizacija, koji Ministarstvo sporta od samog osnivanja, u kontinuitetu inicira posredstvom Uprave za inspekcijske poslove, rezultirao je brisanjem četiri nacionalna saveza iz Registra sportskih organizacija i to: Biciklističkog saveza, Crnogorskog saveza auto moto sportskih klubova, Savate saveza i Sambo saveza Crne Gore", navodi se u saopštenju.

"Konkretno, Crnogorski savez auto moto sportskih klubova, ne organizuje sistem takmičenja još od 2013. što je shodno Zakonu o sportu, ključna obaveza nacionalnih sportskih saveza.

Savate savez, takođe, nije sprovodio sistem takmičenja od osnivanja, a nema ni prijavljenih sportista, dok Sambo savez ne posjeduje prostorije za rad", objašnjeno je iz Ministarstva.

"Zbog neispunjavanja zakonskih obaveza, iz Registra je izbrisan i Biciklistički savez Crne Gore, a  u fazi obrade su još tri nacionalna sportska saveza: Rvački savez, Kuglaški savez i Kajakaški savez", navodi se u saopštenju..

"Na osnovu nekoliko inicijativa Ministarstva sporta, inspektori za sport, takođe su utvrdili da Džudo savez Crne Gore i Tekvondo savez Crne Gore, nisu uskladili interna pravna akta za funkcionisanje saveza sa Zakonom o sportu.

Zato i ovim putem, pozivamo Džudo i Tekvondo savez da u datom roku, shodno smjernicama koje su dobili od Ministarstva sporta, završe obavezu usklađivanja internih akata sa Zakonom o sportu. U suprotnom, prema njima će biti sprovedene upravne mjere i radnje u skladu sa Zakonom o sportu i Zakonom o inspekcijskom nadzoru", stoji u saopštenju.

Iz Ministarstva je navedeno da je "Uprava za inspekcijske poslove u dijelu koji se odnosi na inspekciju za sport, u trenutku  osnivanja Ministarstva sporta, funkcionisala sa samo jednim inspektorom", pa je, kako je pokazao izvještaj Uprave za inspekcijske poslove 2016. godine, zbog lošeg "funkcionisanja tog segmenta inspekcijskog nadzora, na više hiljada sportskih organizacija naplaćene samo dvije kazne u iznosu 42 eura".

"Imajući u vidu tu okolnost, Ministarstvo sporta je prije pola godine, predložilo da se poveća broj inspektora za tu oblast na četiri izvršioca, što je i dovelo do  navedenih konkretnih  rezultata", saopšteno je iz Ministarstva sporta.

 

Izvor:vijesti.me