Crnogorski fudbaleri na turniru u Sankt Petersburgu

Fudbalska reprezentacija Specijalne olimpijade Crne Gore učestvovaće na međunarodnom fudbalskom turniru u Sant Petersburgu, saopšteno je iz te organizacije.

Turnir će biti odigran od 21. do 27. aprila, a učešće je najavilo 16 država.

Predsjednik Organizacije, Aleksandar Vuksanović kazao je da je učešće na međunarodnom fudbalskom kupu evropskih nacija veliki događaj za Specijalnu olimpijadu Crne Gore.

“Utakmice će biti igrane sa sedam igrača, šest u polju i golman, uz tri rezerve. Delegaciju u Sankt Petersburgu činićei deset sportista, trener i dvojica ljudi iz organizacije. Specijalna olimpijada je krovna sportska institucija za osobe sa intelektualnim smetnjama i predstavlja važan servis podrške tim osobama”, kazao je Vuksanović na konferenciji za novinare.

On je rekao da veliku zahvalnost na pomoći duguju Fudbalskom savezu i Ministarstvu sporta.

“Fudbalski savez nas je podržao donacijom potrebne sportske opreme za učešće na turniru. To je samo dio saradnje, koja u kontinuitetu traje tri godine.
Na konkurs Ministarstva dobili smo sredstva, od kojih je dio iskorišćen za kupovinu avionskih karata za Sankt Petersburg”, kazao je Vuksanović.

On je kazao da sportiste Specijalne olimpijade Crne Gore ove godine očekuje učešće na evropskoj nedjelji fudbala krajem maja i početkom juna, odbojkaškom turniru u Zrenjaninu od 6. do 10. jula, fudbalskom kupu malih zemalja Evrope, krajem avgusta i početkom septembra u San Marinu.

“Veliki događaj za nas biće i organizacija Evropske konferencije povodom 50 godina Svjetske organizacije specijalne olimpijade. Za nas je to velika čast, a očekujemo dolazak više od 120 nacionalnih direktora i predsjednika Specijalnih olimpijada Evrope i Azije”, kazao je Vuksanović.

On je najavio učešće crnogorske delegacije na Konferenciji u Abu Dabiju.

“Očekuje nas i evropskua nedjelja košarke, kao i nacionalne igre u oktobru”, kazao je Vuksanović.

Član fudbalske ekipe, Ivan Stojanović kazao je da su očekivanja crnogorske selekcije u Sankt Petersburgu velika.

“Očekujemo da osvojimo medalju. Više od mjesec se pripremamo i nadamo se uspjehu”, kazao je Stojanović.

Koordinator za bazni fudbal u Fudbalskom savezu, Amil Gerina kazao je da ta asocijacija podržava aktivnosti Specijalne olimpijade u cilju omogućavanja sportistima sa intelektualnim smetnjama da se bave fudbalom.

“Opseg podrške Fudbalskog saveza kreće se od nedjelje fudbala, kao dio UEFA respekt kampanje, do nacionalnih turnira i takmičenja. Evropska nedjelja fudbala poklapa se sa okupljanjem reprezentacije, tako da svake godine neko od reprezentativaca i članova stručnog štaba posjeti ih i bude njihov gost. Ni ovo godine neće izostati lgistička pomoć. Želim im sreću i da se vrate sa uspjehom”, kazao je Gerina.

 

Izvor:cdm.me