Tumba traži alternative, defanzivna linija u fokusu

Dolazak u jedan od najfudbalskijih gradova u Bosni i Hercegovini, kratka šetnja ulicama Zenice koja će sljedeće sezone biti domaćin Druge lige BiH (Čelik ispao nakon očajne sezone), odmor, pa večernji trening na Bilinom polju, gdje su padale velike evropske reprezentacije…

Crna Gora je spremna za prijateljsku utakmicu sa Bosnom i Hercegovinom u gradu teške industrije koja izumire (RTCG 2, 18.00).

Navijači “zmajeva” će biti usredsređeni na oproštaj Emira Spahića, Zvjezdana Misimovića i Vedada Ibičevića. I neće moći da vide najbolje od Crne Gore, jer je selektoru otkazalo devet igrača. Ali, to je velika šansa za Ljubišu Tumbakovića da vidi sa čim raspolaže.

Tumba će definitivno obratiti pažnju na pronalaženje alternativa za budućnost. A u tu grupu spadaju Risto Radunović, Boris Kopitović, Miloš Bakrač, Sead Hakšabanović, Aleksandar Boljević, Asmir Kajević, Stefan Lončar, Deni Hočko…

“Sa nama je grupa igrača koja nije imala minutažu, ali je praćena i sigurno ima kvalitet. Pojedinci bi bili tu, sve i da nije bilo problema oko sastava”, rekao je 65-godišnji Tumba, koji je najavio da će novajlijama pružiti šansu ili danas ili 2. juna pod Goricom kada dočekuju Sloveniju.

“Svi će dobiti šansu da probaju da se nametnu i opravdaju poziv. Utakmica protiv BiH je bitna što se tiče uigravanja, ali ne bih bio iskren kada bih rekao da rezultat nije bitan. Pokušaćemo da napravimo dobar rezultat”, nadovezao se najtrofejniji stručnjak u istoriji Partizana.

Crna Gora je u kvalifikacionom ciklusu za Mundijal 2018. i na prethodne dvije prijateljske utakmice (Kipar (0:0), Turska (2:2)) pokazala da najjačih 11 ima veliki kvalitet, ali da alternative ne mogu da navuku kopačke prvotimaca. Posebno se to odnosi na defanzivnu liniju, pa će pod lupom da budu Kopitović, Bakrač, Radunović…

“Došli smo sa ambicioznom ekipom uprkos tome što nismo kompletni. Imamo dosta mladih igrača u ekipi od kojih očekujemo da u budućnosti budu na raspolaganju reprezentaciji”, jasan je Tumbaković.

Strateg iz Beograda izuzetno poštuje Roberta Prosinečkog i Bosnu i Hercegovinu. I kao veliki zaljubljenik u fudbal, prati sve što “zmajevi” rade iz ciklusa u ciklus.

“Pogledali smo sve utakmice koje je Bosna i Hercegovina igrala u martu. Možemo da pretpostavimo sastav, ali vjerovatno i Robi ima nekih problema sa povredama. To je kod njega minimalno u odnosu na nas. I Prosinečki će da proba nešto novo. Bosna i Hercegovina ima sjajne pojedince i prava je šteta što nije otišla na Svjetsko prvenstvo”, rekao je Tumbaković, koji je potencirao ulogu superzvijezde Rome Edina Džeka i superstara Juventusa Miralema Pjanića.

“Kada pričamo o pojedincima, odskaču Džeko i Pjanić koji igraju vanserijski. Međutim, BiH ima ogroman talenat, jer postoji jedna grupa igrača koja još nije dostigla taj nivo, a može makar da se približi”, poentirao je 65-godišnji selektor Crne Gore.

 

Izvor:cdm.me