Zdravko Mamić osuđen na 6,5 godina

Županijski sud u Osijeku izrekao je nepravosnažnu presudu bivšem čelniku i sadašnjem savjetniku FK Dinamo Zdravku Mamiću, njegovom bratu Zoranu, bivšem direktoru zagrebačkog kluba Damiru Vrbanoviću i porezniku Milanu Pernaru.

Mamić nije bio na izricanju presude, jer je u utorak, dan uoči izricanja presude, otišao u susjednu BiH, u Međugorje. Na izricanju presude nisu bili ni ostali optuženi u tom slučaju, koji su takođ osuđeni na zatvorske kazne.

Oni su osuđeni da su iz gradskog kluba Dinamo izvukli 116 miliona kuna (15,5 miliona eura) putem transfera hrvatskih reprezentativaca Luke Modrića i Dejana Lovrena, te oštetili državni budžet za 12,2 miliona kuna (1,62 miliona eura) neobračunatog poreza.

Zdravko Mamić je osuđen ukupno po dvije tačke optužnice na šest i po godina zatvora, a njegov brat Zoran na četiri godine i 11 mjeseci zatvora.

Na odluku Suda osuđeni imaju pravo žalbe.

Sudija je naveo da Luka Modrić nije imao pravo na 50 odsto transfera te da je Modrić prilikom transfera u Totenhem potpisao da nema nikakvih potraživanja prema Dinamu, a kasnije je neosnovano dobio novac naknadnim aneksom ugovora, prenosi Index.hr. Dinamo je teško oštećen, a Modrić je bio dužan da novac preda Zdravku Mamiću ili bi se smatralo da se odrekao tog novca.

Sudija je rekao da je Lovrenu neosnovano isplaćeno 50 odsto obeštećenja od transfera u Lion. Sudija kaže da je Lovren naknadno potpisao aneks ugovora kojim ima pravo na novac od Dinama. Kasnije je novac s Lovrenovog računa proslijedio na račun Zorana Mamića koji je sa svog računa dio novca zadržao sebi, a dio uplatio na račun Dinama.

 

Izvor: Rtcg