U Bijelom Polju obilježena Evropska nedjelja sporta, sportistima predat na upotrebu novi sportski teren sa tartan podlogom (video)

Povodom Evropske nedjelje sporta, ministar sporta i mladih Vasilije Lalošević i predsjednik Opštine Petar Smolović, danas su bjelopoljskim osnovcima ali i drugim sportistima, predali na upotrebu novi  sportsk teren sa tartan podlogom  na stadionu malih sportova.

Evropska nedjelja fizičke aktivnosti i sporta obilježava se u evropskim zemljama već deset godina, svake poslednje nedjelje septembra, a u Bijelom Polju, nizom sportskih aktivnosti, unazad tri godine, kazao je u uvodnom obraćanju tim povodom direktor JU “Centar za sport i rekreaciju” Marko Maslovarić. On je kazao da ta ustanova i Opština Bijelo Polje, poseban senzibilitet godinama unazad gaje prema školskom sportu. 

“Kad smo razmišljali kako da otpočnemo proslavu  ovog dana sporta, nije bilo lako, ali, donijeli smo odluku da to pripadne školskom sportu. Najbolje školsko sportsko društvo sa nama, a koje će se predstaviti, jeste  Školsko sportsko društvo,,Marko Miljanov”, najmasovnije i najbolje.  Mi već tri godine nekim zbirom manifestacija pokušavamo da stanemo rame uz rame sa velikim gradovima, i uspijevamo u tome. Drugi povod je upravo otvaranje ovog prelijepog terena, koji je pokriven tartan podlogom, terena na kojem su stasavali veliki sportisti iz Bijelog Polja, i u to ime želim da se zahvalim Ministarstvu sporta i mladih , ali i Opštini Bijelo Polje,  koje su u kooperativnom odnosu  finansirali ovaj projekat”, kazao je Maslovarić. Istakao je da je cilj Evropske nedelje sporta promocija fizičke aktivnosti, zdravih stilova života, ali, i promocija sporta.

Obraćajući se najmlađim sportistima i čestitajući im Dan sporta, predsjednik Opštine, Petar Smolović kazao je  da su oni, budućnost Crne Gore.

“Upravo kroz vas i vaše sportske aktivnosti, vaš zdrav životi i vaš zdrav psiho-fizički razvoj, treba da se razvija i ovaj grad. Zato radimo i sve ovo u koordinaciji sa Ministarstvom sporta”, istakao je Smolović, i zahvalio resornom ministarstvu na podršci i pomoći koju pružaju  za bjelopoljski sport. očekujući da ta saradnja bude nastavljena i ubuduće.

“Bijelo Polje je grad sporta, sa preko 2.250 registrovanih sportista, i mislim da smo lideri na sjeveru Crne Gore. Izdvajamo milion eura za sport,  što je sedam i po posto budžeta, i jedna smo od opština u Crnoj Gori koja najviše ulaže u sportsku infrastrukturu. Siguran sam da ćemo nastaviti još jačim tempom u budućem periodu”, poručio je Smolović.

Podsjećajući da je novootvoreni sportski teren urađen u partnerstvu sa Skupštinom opštine Bijelo Polje, ministar Lalošević je istakao  da je sport  najljepši i najbolji reprezent svake države.

“Svaki mladi sportista ne mora da postigne vrhunsku karijeru, baveći se sportom radi nešto društveno odgovorno, i u tome je suština izgradnje ovog terena. Finansirajući sport vi imate  pozornicu i poligon da ostvarite svoje  talente, čineći da  djeca  ne budu na ulici i na udaru bilo kakvih pošasti,  kojih u ovo moderno doba ima”, istakao je Lalošević, naglašavajući da Opština Bijelo Polje posebnu pažnju posvećuje razvoju sporta i fizičke  kulture, a da će i u narednom periodu imati  nesebičnu podršku Ministarstva sporta i mladih.

 

Tekst: Tanja Dangubić

Foto i video: Vladimir Jelić