Osnovci učili o biciklizmu

U okviru projekta “Dječija škola biciklizma 2018”, najbolji crnogorski biciklista, član bjelopoljskog biciklističkog kluba “MFR-Tempo”, Demir Mulić, održao je danas učenicma OŠ „Marko Miljanov“ predavanje o biciklizmu.

Cilj projekta je podizanje svijesti djece u osnovnim školama o ponašanju tokom učestvovanja u biciklističkom saobraćaju, osnovnom održavanju bicikla, kao i karijeri profesionalnog bicikliste, saopštio je Mulić.

“Upravo ovaj period uzrasta je u meni probudio želju da započnem samo bavljenje biciklističkim sportom. Dok sam razgovarao sa djecom stekao sam utisak da djeca zaista vole biciklizam, da  poznaju njegove osnovne karakteristike i funkciju. Iskoristio sam priliku da u svom izlaganju na najbolji mogući način djeci približim činjenicu da je sigurnost prilikom vožnje bicikla najbitnija stavka. Naročito mi je drago što će u narednom periodu osnovne škole u Bijelom Polju imati priliku da putem nastavne sekcije imaju vožnju MTB bicikala kao dodatnu aktivnost, čime ćemo postići da već u ovom uzrastu imamo potencijalne nove nade našeg sporta. Koristim priliku da se zahvalim nastavniku Damiru Deliću koji je bio uključen u projekat, kao i Ministrastvu Sporta Crne Gore, bez čije podrške ne bi uspjeli da realizujemo ovogodišnje programe”, izjavio je Mulić.

U okviru projekta “Dječija škola biciklizma 2018”, uključen je i poligon spretnosti gdje će osnovci imati priliku da na pravi način pokažu svoje biciklističko umijeće. Sastavni dio poligona su I osnovni pokazatelji skretanja signalizaciom uz pomoć ruke, kao I signal moguće prepreke na putu ili zaustavljanja. Poligon spretnosti obuhvata:

  1. Vožnju izmedju usko postavljenih čunjeva,
  2. Zaokret u desno,
  3. Vožnju izmedju čunjeva koje su postavljene jedna za drugim – "zmijica",
  4. Zaokret u levo,
  5. Obilazak oko velikog kruga,
  6. Nastavlja u "osmicu",
  7. Zaoket u desno,
  8. Vožnju "cik-cak", čunjevi su razmaknuti po širini
  9. Zaustavljanje u kvadrat bez spuštanja noge i poslije toga prolazak kroz cilj.

Izvor:saopštenje biciklističkog kluba “MFR-Tempo”