Veliki rast liberala, uspjeh Orbana, Le Pen i Salvinija

Veliki rast liberala, uspjeh Orbana, Le Pen i Salvinija

Institucije Evropske unije u narednom mandatu vodiće narodnjaci i socijaldemokrati, ali će morati da uključe i liberale, koji su ostvarili veliki rast u broju poslaničkih mjesta na izborima završenim u nedjelju, pokazali su izbori za Evropski parlament (EP).

Konačni preliminarni rezultati za Evropski parlament pokazali su da su prva mjesta u ovoj instituciji zadržale tradicionalne partije desnog i lijevog centra, ali da su doživjele ozbiljan gubitak u broju stolica u parlamentu.

Liberali su ostvarili značajan rast, a u Francuskoj, Italiji i Mađarskoj desničari, prenosi Radio Slobodna Evropa.

U novom sazivu EP - Klub poslanika Evropske narodne stranke (hrišćanski demokrati) dobio je 178 poslaničkih mjesta, a imao je 216, S&D - Klub poslanika Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu sada ima 152, a prije je imao 185, ECR - Evropski konzervativci i reformisti pao je na 61, sa 77 koliko je imao. ALDE - Klub poslanika Saveza liberala i demokrata za Evropu porastao je na 108 poslanika, sa 69 koliko je imao, GUE/NGL Konfederalni klub poslanika Ujedinjene evropske ljevice i Nordijske zelene levice je pao na 39 poslanika, sa 52 koliko je imao.

Zeleni/ESS - Klub poslanika Zelenih/Evropskog slobodnog saveza sada ima 67, a prije je imao 52, EFDD - Klub poslanika Evrope slobode i demokratije porastao je sa 42 na 53 poslanička mjesta,

ENS - Klub poslanika Evrope nacija i sloboda takođe sada ima 55 poslanika, dok je prije imao 36, a NI - Nezavisni poslanici sada ima tek 7 mjesta, dok je prije brojao 20.

 Budući da nijedna od tradicionalnih partija ne može da ima većinu u parlamentu, one su potvrdile spremnost da sarađuju sa bliskim partijama kako bi se radilo za dobrobit Evrope.

 

Izvor:MINA