Novo vođstvo EU treba potvrdu u Strazburu

Lideri Evropske unije su poslije maratonskog samita uspjeli da se dogovore o novom liderstvu koje treba da vodi Uniju kroz Bregzit i globalne izazove koje predstavljaju Rusija, Kina i SAD predsjednika Donalda Trampa.

Lideri članica Evropske unije poslije višednevnih, tegobnih pregovora i više odbačenih predloga uspeli su da se dogovore o novom liderstvu koje će voditi EU kroz mnoštvo izazova u narednom perodu, pišu svjetski mediji, ukazujući da su teške rasprave odrazile probleme političke fragmentacije u Evropi.

Dogovoreni predlozi nominovanih liderskih kandidata treba da dobiju potvrdu Evropskog parlamenta u Strazburu, piše Radio Slobodna Evropa.

Evropski lideri saglasili su se da Evropsku komisiju vodi njemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lejen, dok bi na čelu Evropskog savjeta trebalo da bude belgijski premijer Šarl Mišel.

Za novog visokog predstavnika za spoljnu i bezbjednosnu politiku je predložen šef španske diplomatije Žozep Borel, a za predsjednicu Evropske centralne banke sadašnja šefica Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard.

Izvor:Radio Slobodna Evropa