Kineski srednjoškolci ponovo u klupama

Kineski srednjoškolci danas se vraćaju na nastavu u velikim gradovima Pekingu i Šangaju, uz merenje temperature, nošenje maski i druge zaštitne mjere za sprečavanje širenja korona virusa, poslije skoro četiri mjeseca odsustvovanja zbog epidemije.

Kina, prva zemlja pogođena kovidom-19, zatvorila je sve škole krajem januara neposredno pred lunarnu Novu godinu i nastava se od tada odvijala preko interneta.

Manje naseljene provincije Ćinghaj na sjeverozapadu i Guidžu na jugozapadu prve su u martu postepeno organizovale povratak u školu.

U Pekingu je danas dozvoljen povratak u razrede samo gimnazijalcima završne godine da pripreme "gaokao" ispit za upis na univerzitet, najvažniji u kineskom školovanju.

U Šangaju je dozvoljeno i učenicima posljednje godine srednjih škola da se vrate na nastavu.

Iako je Kina u velikoj mjeri suzbila širenje virusa, od koga je zvanično umrlo 4.633 osoba u zemlji, strahuje sada od drugog talasa zaraze sa takozvanim "uvezenim" slučajevima, najvećim dijelom Kineza koji se vraćaju u zemlju.

Strah od virusa se i dalje osjeća čak i u Pekingu koji je pretvoren u veliki sanitarni zid, sa uvedenim karantinom od 14 dana za sve koji dolaze u grad.

Ispred ulaska u gimnaziju Čengdžinglun, jedan zaposleni dezinfekcionim sredstvom posipa trotoar.Zbog razdaljine učenici se vraćaju u malim grupama. Dočekuje ih osoblje u zaštitnim kombinezonima i ulaze u šator gdje se radi dezinfekcija.

Jedan od đaka, koji je metroom došao do škole prvi put poslije više mjeseci, rekao je da je ponio maske, kese za đubre i dezinfekciono sredstvo.

Ministarstvo obrazovanja navelo je da je obavezno da se svakom djaku mjeri temperatura prije ulaska na nastavu.

Izvor: RTCG