Lideri EU o fondu za oporavak od 750 milijardi eura

Lideri 27 zemalja EU danas se na Samitu u Briselu sastaju prvi put uživo od početka Kovid krize. Glavna tema sastanka je usvajanje višegodišnjeg finansijskog okvira, odnosno budžeta EU kao i fonda za oporavak.

Predsjednik Savjeta Šarl Mišel iznio je na sto predlog budžeta od 1.074 milijarde eura, uz fond za oporavak od 750 milijardi. U izjavi uoči početka sastanka, Mišel je kazao da je današnji Samit više od priče o novcu, već da je riječ o ljudima, evropskoj budućnosti i jedinstvu. „Vjerujem da uz političku hrabrost možemo postići dogovor“, naveo je Mišel. Njemačka kancelarka Angela Merkel poručila je da su razlike i dalje vrlo snažne i da ne može da predvidi da li će ovog puta biti postignut dogovor. „To bi bilo poželjno ali moramo takođe da budemo realni. Potrebna nam je volja za kompromisom ukoliko želimo da postignemo nešto dobro za Evropu.

Očekujem vrlo teške pregovore“, kazala je Merkel. Francuski predsjednik Emanuel Makron kazao je da je „povjerljiv ali oprezan“ i da će sastanak biti trenutak istine i ambicije za Evropu. „Zajedno sa predsjednikom Mišelom i kancelarkom Merkel uradićemo sve što možemo da postignemo dogovor“, istakao je Makron. Plan za oporavak i budžet EU će omogućiti da se postigne ekonomski, društveni i ekološki oporavak Evrope, ocijenio je francuski predsjednik. Belgijska premijerka Sofi Vilmes poručila je da je „vrlo zadovoljna“ predlogom Šarla Mišela, uz ocjenu da on odgovara na potrebe velikog broja ljudi. „U Belgiji kažemo da je u jedinstvu snaga, i možda ćemo danas biti u mogućnosti da primijenimo tu rečenicu, koja je veoma važna“, ocijenila je Vilmes. Predstavljajući revidirani predlog Višegodišnjeg finansijskog okvira (MMF), predsjednik Savjeta Šarl Mipel nedavno je saopštio da je to ambiciozan i sveobuhvatan paket koji kombinuje klasični višegodišnji finansijski okvir i fond za oporavak, koji je osmišljen kako bi se suzbili efekti krize bez presedana u najboljem interesu EU. Mišel je naglasio da je budžet EU zasnovan na klimatskoj transformaciji Evrope, digitalnoj agendi, evropskim vrijednostima, i jačoj Evropi u svijetu.

Izvor:RTCG