Palestinci iz naselja blizu granice bježe od izraelskih udara

Palestinci koji žive pored sjeverne i istočne granice pojasa Gaze počeli su danas da bježe od žestokog izraelskog bombardovanja.

Palestinske porodice su nastojale da se zaštite u privremenim skloništima u pojasu Gaze dok su trajali artiljerijski napadi na sjever Gaze u cilju da se uništi mreža tunela koje su prokopali ekstremisti.

Ti napadi bi mogli da prethode potencijalnoj kopnenoj invaziji, navodi Asošiejted pres.

Porodice su odlazile u kamionima, na magarcima i pješke do škola kojima rukovode UN, noseći jastuke, posuđe, jorgane i hljeb.

Žene su držale malu djecu na ramenima, a muškarci vukli velike plastične tašne, ulazeći u učionice.

Jedna majka koja je došla u školu u centru sa svojom djecom rekla je da nema ničega više za njih kod kuće u Beit Lahiji na sjeveru Gaze.

Njen sin Otman rekao je da je osjetio kako se kuća tresla i video kako svi bježe.

U vojnom izvještaju je navedeno da je 160 aviona simultano izvelo napade na tunele prokopane ispod pojasa Gaze protekle noći i da je to najveći udar od početka sukoba u ponedjeljak uveče.

Islamski ekstremistički Hamas koji vlada pojasom Gaze u medjuvremenu je objavio video snimak samoubilačkog drona "Šehab" . Ta organizacija lansira takve dronove u Izrael od četvrtka.

Izraelska vojska je saopštila a je presrela pet bespilotnih letjelica koje nose oko pet kilograma eksploziva.

Izraelski listovi su danas objavili da su izvještaji o početku kopnene invazije na Gazu objavljeni u stranim medijima, a potekli od vojnog portparola, nijesu bili rezultat greške već trik u cilju da se navedu pripadnici Hamasa da se sakriju u tunele, koji su bili meta napada.

Izvor: Rtcg