Danska, Švedska i Holandija ukidaju skoro sve mjere

Danska, Švedska i Holandija ukidaju praktično sve mjere u borbi protiv pandemije.U tri zemlje su stope vakcinacije relativno visoke, ali je visoko i povjerenje u vlast.

Nada je da će slobode dovesti do još više vakcinisanja.U nekim zemljama Evrope "povratak na staro", to jest slobodni život kao pre pandemije, više nije samo san.

Vakcinisani građani u Holandiji će od subote (25. septembar) moći da plešu u krcatim noćnim klubovima bez obaveze da drže distancu. Umjesto mjera, moraće da pokažu kovid-propusnicu. Danska je prošle sedmice ukinula sve restrikcije, i tako postala prva država EU koja se vratila u "normalnost". Za odlazak na koncert ili u teretanu tamo nijesu potrebni ni maska ni dokaz o vakcinaciji. Krajem avgusta je ministar zdravlja rekao da se kovd više ne smatra "društveno kritičnom bolešću".

Tim dvijema zemljama pridružuje se i Švedska koja je ionako tokom pandemije imala najblaže mjere. Krajem septembra ukidaju se ograničenja javnih i privatnih okupljanja, kao i preporuka da se radi od kuće. No, oni koji putuju u ove tri zemlje i dalje moraju da se testiraju i idu u karantin, ako nijesu vakcinisani.

Izvor: rtcg