Zelenski: Pobjeda Ukrajine u ratu zavisi od saradnje sa EU

Pobjeda Ukrajine u ratu sa Rusijom zavisi od saradnje sa Evropskom unijom (EU), rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski na sastanku ministara spoljnih poslova EU koji je danas održan u Kijevu.

Zelenski je podvukao značaj "podrške u odbrani Ukrajini" nakon što je američki Kongres odbio da odobri budžetska sredstva za vojnu pomoć Ukrajini, a na izborima u Slovačkoj je pobedila stranka čiji lider je rekao da će prekinuti vojnu pomoć Ukrajini, prenosi Rojters. "Siguran sam da su Ukrajina i cijeli slobodni svijet sposobni da pobijede u ovoj konfrontaciji. Ali naša pobjeda zavisi direktno od saradnje sa vama i od liderstva Evrope", rekao je Zelenski.

Prema njegovim riječima, stalno su potrebni novi koraci u odbrani i diplomatiji, politici i integracijama, ekonomiji i sankcijama, koji će "zajedničku poziciju učiniti jačom". "Sistemi PVO koje je naša država dobila, kao što su Patriot, IRIS-T, NASAMS i drugi već igraju pozitivnu ulogu i spašavaju ljudske živote. Zato nam je potrebno više ovih sistema", rekao je Zelenski. Ukrajina, koja se od februara prošle godine u velikoj meri oslanja na zapadnu vojnu pomoć u ratu sa Rusijom, nada se da će ispuniti niz kriterijuma za pridruživanje EU bloku.

Izvor:MINA