"Ukrajina slobodno može da pregovara o miru sa Rusijom"

Ukrajina će biti slobodna da sa Rusijom pregovara o kojoj god opciji mira želi, kada i ako dođe vrijeme za mirovne pregovore, rekao je  Generalni direktor NATO-a Jens Stoltenberg.

"Na Ukrajini je da odluči koji su prihvatljivi načini za okončanje ovog rata, a naša odgovornost je da je podržimo i da joj omogućimo da oslobodi što veću teritoriju, kao i da bude u što boljoj poziciji, kada odnosno ako mirovni pregovori počnu", rekao je Stoltenberg na dvodnevnom samitu ministara spoljnih poslova zemalja članica NATO-a u Briselu.

Naznaka da predsjednik Rusije Vladimir Putin planira mir, nema, tvrdi Stoltenberg zaključujući da je na Alijansi da pruži što veću vojnu podršku Ukrajini, kako bi njena pozicija na bojnom polju i za potencijalnim pregovaračkim stolom bila bolja. Stoltenberg je istakao da države članice Alijanse prate i sprovode tri važne odluke o Ukrajini i njenom članstvu u NATO-u donijete na samitu u Vilnjusu u julu ove godine.

Jedna od odluka odnosi se na pojednostavljivanje procesa za članstvo u savezu sa dva na jedan korak tako što je uklonjen uslov koji se odnosi na akcioni plan za članstvo Ukrajini. Takođe, uspostavljen je Savjet NATO-Ukrajina, u kome se predstavnici Ukrajine i svih saveznika Alijanse sastaju za istim stolom sa istim pravima i obavezama. "Uspostavljanjem tijela za zajedničko donošenje odluka, Ukrajina se okreće znatno bliže NATO-u", rekao je Stoltenberg dodajući da će se to tijelo ove nedjelje prvi put sastati na nivou ministara spoljnih poslova, prenosi Tanjug.

Izvor:RTCG