Blinken poziva na prekid vatre, Netanjahu na nastavak rata

Američki zvaničnici zatražili su povećanje isporuke humanitarne pomoći i novi prekid vatre u Gazi uoči pregovora sa izraelskim zvaničnicima u Vašingtonu sljedeće nedjelje.

Istovremeno, izraelski premijer Benjamin Netanjahu poručuje da će nastaviti rat u Gazi. Američki državni sekretar Entoni Blinken trebalo bi da održi razgovore ove nedjelje u Saudijskoj Arabiji, Egiptu i Izraelu, fokusirane na postizanje novog zaustavljanja borbi u Gazi, oslobađanje talaca koje drže palestinski ekstremisti, jačanje međunarodnih napora za dobijanje pomoći u Gazi, ali i da radi na rješavanju pitanja upravljanja, bezbjednosti i ponovnog razvoja u Gazi poslije rata. Blinken je u Saudijsku Arabiju sletio juče, dok će u četvrtak boraviti u Egiptu, nakon čega će u petak posjetiti Tel Aviv, saopšteno je iz Stejt departmenta.

"U Izraelu, sekretar Blinken će sa liderima u izraelskoj vladi razgovarati o pregovorima da se obezbijedi oslobađanje svih talaca. Razgovaraće o potrebi da se osigura poraz Hamasa, uključujući i u Rafi, na način kojim se štiti civilno stanovništvo, ne ometa isporuka humanitarne pomoći i unapređuje ukupna bezbjednost Izraela", saopštio je portparol Metju Miler.

Izvor:RTCG

Foto: Beta/AP/Leo Correa