Naučnici stvorili biljku koja svijetli (video)

Naučnici sa MIT Univerziteta, stvorili su svijetleću biljku i nazvalu je “Plant Nanobionics”. 

Inženjeri i naučnici sa MIT-a, ugradili su nanočestice u lišće biljke koja što je dovelo do toga da daju prigušeno svijetlo neprekidno tri i po sata!

Njihov je sljedeći cilj stvoriti biljke koje će dovoljno da svijetle da bi mogle na primjer da osvjetljavaju radni prostor ili dio kuće. 

“Naša vizija je napraviti biljke koje će funkcionistati kao stona svjetiljka – svjetiljka koju ne morate priključiti. Svjetlost koju pokreće metabolizam same biljke”, izjavio je Michael Strano, profesor hemijskog inženjeringa na MIT Univerziteta i autor nedavno objavljenog istraživanja o nanobionici biljaka.

Prethodni napori istraživača bili su da naprave biljku koja može otkriti eksplozive i prijaviti informacije pametnom uređaju, kao i biljke koje mogu pratiti uslove suše. Ipak ovaj tim naučnika se opredijelio za osvjetljenje, koje čini oko 20 posto svjetske potrošnje energije.
Sa ovim njihovim istraživanjem i inovacijom bioluminiscentne biljke znatno bi smanjile emisije CO2 u atmosferi planete kada bi se koristile.

Stručnjaci se nadaju će uspjeti u bliskoj budućnosti da pretvore drveće u izvore svjetlosti i da stvore sjetleće biljke koje će sijati dokle god biljke budu organski žive.

 

Izvor: zanimljivostidana.com