Zvijezda čovječanstva obilazi Zemlju, provjerite kada će biti iznad Crne Gore

Kompanija “Rokit leb” (Rocket lab) iz Kalifornijie je prošle sedmice s Novog Zelanda lansirala raketu koja je ponijela satelit “disko-kuglu”, u nedjelju postavljenu u orbitu oko Zemlje. 

Novozelanđanin Piter Bek, osnivač te kompanije, rekao je da se nada da će “disko-kugla” nazvana “Zvijezda čovječanstva” (Humanity Star) “ukazati ljudima koliko su krhki u ogromnom univerzumu”, da je “čovječanstvo konačno”, i “da nećemo zauvijek biti ovdje”.

“Ipak, uprkos toj gotovo nezamislivoj beznačajnosti, čovječanstvo je sposobno za velika i divna djela kada priznamo da smo jedna vrsta, odgovorna za brigu jednih o drugima, a svi zajedno i za našu planetu. ‘Zvijezda čovječanstva’ treba da nas podsjeća na to”, piše u manifestu njenog tvorca. 

Satelit je po obliku “geodezijska sfera”, napravljena od ugljeničnih vlakana, sa 65 visokoreflektivnih polja. Okreće se brzo oko svoje ose, odbijajući sunčevu svjetlost ka Zemlji, te izgleda kao da bljeska što se može vidjeti ako je noćno nebo vedro.

“Zvijezda čovječanstva” obleti Zemlju za 90 minuta, stalno mijenjajući kurs za nekoliko stepeni, te se može vidjeti iz svih mjesta u svijetu.

Pojedinosti o tom projektu možete pogledati na sajtu TheHumanityStar, gdje unošenjem naziva nekog grada možete vidjeti dan i sat kada će moći da se vidi “disko-kugla” dok ga bude prelijetala.

Primjera radi, zvijezda će biti iznad Podgorice za 37 dana, a Podgoričani će imati priliku da u pogledu na nju uživaju samo tri minuta.

 

Izvor: National Geographic