Neobičan razlog zbog kog februar ima samo 28 dana

Februar je najkraći mjesec u godini, ali za mnoge i najgori. Međutim, da li ste se ikada zapitali zbog čega ima samo 28 dana?

Brojanje dana i mjeseci datira još iz rimskog doba. Njihov kalendar je imao 10 mjeseci, počinjao je u martu, a završavao se u decembru. Zbog toga januar i februar neko vrijeme nisu ni postojali, iz razloga što su Rimljanima bile važne sjetva i žetva, a zima ih uopšte nije zanimala.

Ali oko 750. godine prije nove ere, tokom vladavine drugog rimskog kralja, Rimljani su odlučili da dodaju još dva mjeseca, kako bi zaokružili kalendar i uskladili ga sa 12 lunarnih ciklusa. Ova dva nova mjeseca, januar i februar, imala su svaki po 28 dana, sve dok kralj nije odlučio da januaru doda još jedan dan kako bi godina imala 355 dana ukupno. U to vrijeme parni brojevi smatrali su se nerećnim, tako da godina od 354 dana nije dolazila u obzir.

Novi kalendar i dalje je imao mana i praćenje lunarnih ciklusa je funckionisalo prvih par godina, ali bi se onda godišnja doba pomjerila izvan svojih uobičanih mjeseci. Kako bi to ispravili, Rimljani su dodali prestupni mjesec pod nazivom Mercedonius, a najviši crkveni poglavari su odlučivali kada će on nastupiti. Kako niko drugi nije znao niti mogao da prati kalendar, nastao je pravi haos.

Kada je Julije Cezar preuzeo vlast, ponovo je definisao cio kalendar i poravnao dužinu trajanja godine prema suncu, tako da ona od tada imala 365 dana. Iz nekog razloga, februar je ostao mjesec sa 28 dana.

Izvor: Cdm