Od kineskog satelita je STRAHOVAO cijeli svijeta, a evo gdje je završila "NEBESKA PALATA"!

Raspad ove svemirske stanice u posljednjih nekoliko nedjelja privukao je pažnju javnosti.

Kineska svemirska stanica i laboratorija "Tijangon-1" ponovo je ušla u atmosferu Zemlje u ponedjeljak ujutro i pala usred Južnog Pacifika, na obale Tahitija.

- Većina djelova je sagorjela u procesu ponovnog ulaska - saopštili su nadležni iz Kine.

Svemirska laboratorija, čija je ime u prevodu znači "Nebeska palata", pokrenuta je u septembru 2011. godine kao prototip kineskog svemirskog cilja: trajne svemirske stanice koja će, kako se očekuje biti pokrenuta oko 2022. godine.

Raspad ove svemirske stanice, iako na kraju beznačajan, u posljednjih nekoliko nedjelja privukao je pažnju javnosti, pošto su naučnici širom svijeta pratili njeno nekontrolisano spuštanje.

- Dogodilo se tačno ono što se i očekivalo da će se dogodiiti, pala je negdje prazna i nije nanijela nikakvu štetu - rekao je Džonatan Mekdovel, astrofizičar na Harvardskom centru za astrofiziku.

Mekdovel je rekao da je malo vjerovatno da će biti bilo kakve amaterske fotografije ponovnog ulaska stanice u atmosferu Zemlje, s obzirom na to da je bio dan nad Pacifikom kada se srušio na Zemlju. Naučnici su ranije rekli da je moguće vidjeti sagorijevanje, odnosno seriju vatrenih loptica koje će se vidjeti na nebu.

Izvor:Kolektiv.me