Užasan prizor - More crveno, masakr skoro 1.500 DELFINA(video)

Čak i najžešći poštovaoci tradicionalnog lova na kitove osudili su kao „surov i nepotreban“ masakr skoro 1.500 delfina kod Farskih ostrva, prenosi „Gardijan“.

Delfine su prije toga natjerali da uplivaju u plićak plaže Skalabotnur na ostrvu Ejsturoj, gdje su se parćakali satima i bezuspješno pokušavali da se spasu prije nego što su ih ubili.

Grupa „Si šepard“ (Morski pastir), koja se godinama bori protiv kitolova, tvrdi da je nedavno završeni lov „najveći pojedinačni masakr delfina i kitova-pilota u istoriji Farskih ostrva“.

Poređenja radi, u jednom danu je ubijeno više životinja nego tokom cijele sezone u zloglasnoj Taidži uvali u Japanu.

Čak su i mnogi žitelji Farskih ostrva, od kojih većina gleda na lov kao dio kulturnog nasljeđa, izrazili gađenje.

„Pripadne mi muka kada vidim ovako nešto“, napisao je jedan od stanovnika udaljenih ostrva na Fejsbuk stranici lokalne televizije, dok je drugi nazvao masakr „užasnim“ i istakao da ga je zbog toga sramota što je Faranin.

Heri Petersen, koji predsjedava lokalnom udruženju za lov u zalivu, rekao je da je previše delfina usmereno i natjerano ka plaži i da je na plaži bilo premalo ljudi koji su ih ubijali, što je produžilo njihovu agoniju.

„Zgrožen sam onim što se desilo. Delfini su se previše dugo mučili i praćakali prije nego što su ubijeni“, dodao je Petersen. 

Izvor i foto: Kolektiv.me

Tekst objavila: Ljilja Brajković