Da li je ljubomora dokaz ljubavi ili bolest

Ljubomora je složeno osjećanje, u sebe uvlači bijes, mržnju, patnju, uznemirenost i očaj.

Međutim, da li ljubomora uvijek mora biti destruktivna?

Ona je obično posljedica negativnih misli, osjećaja nesigurnosti pomiješani sa mogućim gubitkom osobe do koje nam je stalo. Ona je miks ljutnje, straha, gađenja.

Jedna od osoba u vezi postaje ljubomorna tek onda kada uvidi da postoji realna opasnost da izgubi osobu sa kojom je u vezi. Za ljubomoru često postoji neki povod u realnosti (neko ponašanje koje jedan od partnera inicira, na primjer flertovanje). Ovo važi za osobe koje nemaju patološki problem sa ljubomorom.

Za razliku od ljubomore, posesivnost je osjećanje anksioznosti (koje može dostići i nivo panike) u čijoj su osnovi nerealistične procjene pojedinca da može biti ostavljen/na, prevaren/na i odbačen/na. Na emotivnom planu osoba jako strepi ne samo da će biti ostavljena, već i da će se osjećati povrijeđeno, bijesno i da neće moći da podnese ta osjećanja (užasavenje), ili život bez partnera.

Osoba koja je ljubomorna kada uvidi da ne postoji realna opasnost da bude ostavljena, prestaje da bude ljubomoran/na, što nije slučaj kod posesivnosti. Dakle, ljubormora je prolazna a posesivnost često nije.

Nauka kaže da je kontrolisana ljubomora zdrava, tačnije ukoliko možete da je kontrolišete, onda je u redu biti po malo ljubomoran. Ukoliko je vaš partner poželjan, to u vama može stvoriti osjećanje ponosa što ste baš vi ona/onaj pored nje/njega, ali često taj ponos zna da proprati i osjećaj ljubomore zbog straha da se ne pojavi neko ljepši i zanimljiviji od vas.

Naša urođena osjećanja straha, bola, sreće, neizvijesnosti su normalna dokle god ne idu u paranoju, dokle god možemo da ih prepoznamo i iskontrolišemo.

Ne upadajte u zamku

Ukoliko vas partner konstantno pritiska, provjerava vam telefon i lične stvari i konstantno pridikuje, čak i ako mu niste dali povoda, to nije u redu! To se nikako ne smatra u "zdravu" ljubomoru.

Problem ljubomore se sreće u svim grupama i zajednicama upravo zbog stalne potrebe za osvajanjem pažnje i podrške autoriteta, i korijenuje negdje iz egzistencijalnih potreba čovjeka i opstanka.

Kad postoji nesigurnost u odnosu, prag za ljubomoru je jako snižen, ali i obrnuto, kada vlada homeostaza tada neće biti mjesta za ljubomoru.

Ljubomora je tokom čitave čovjekove istorije jedna od glavnih tema pjesama, priča, filmova i drugih oblika umjetnosti. Međutim, na žalost nerijetko je i razlog mnogih zločina.

Zato budite oprezni kad je ljubomora u pitanju, tanka je linija imeđu zdrave i patološke ljubomore.

Izvor i foto: Nezavisne novine

Tekst objavila: Ljilja Brajković