Danas je sinonim za popuste i šoping, a nekada..: Šta se krije iza termina "CRNI PETAK"?

Čim dođe novembar, svi počinju da pričaju o danima velikih popusta, padu cijena i jeftinom šopingu, odnosno o nadolazećem "crnom petku". I dok je danas upravo taj naziv sinonim za trošenje novca na garderobu i pune šoping molove usljed sniženih cijena, izgleda da je u prošlosti on označava nešto sasvim drugo, i imao dosta mračnije značenje.

Američka istorija je ta koja je zaslužna za ovaj izraz koji danas koristimo, jer je upravo tamo nastao. Dok postoji nekoliko varijanti šta je zapravo u prošlosti označavao, jedno je sigurno - sve one i te kako opravdavaju epitet "crni".

Jedna od najrasprostranjenija priča koja se vezuje za Crni petak kaže da zvanična upotreba termina datira još iz 1869. godine i da nema nikakve veze sa kupovinom, jer je taj dan poznat po velikom padu cijene zlata što je stvaralo potrese na tržištu plemenitih metala od kojih se američka privreda oporavljala godinama.

Tačnije, dva poznata čovjeka sa Vol strita - Džej Gould i Džim Fisk pokušala su da monopolizuju cjelokupno tržište zlata SAD. Oni su mjesecima unazad otkupljivali od manjih deoničara ogromne količine zlata, gomilali ga i tako planirali da utiču na formiranje cijene ovog plemenitog metala. Kako bi se dodatno osigurali u zavjeru su uvukli i političara Bosa Tvida čiji posao je bio da potkupljuje činovnike na visokim položajima, pa i same sudije.

Bio je petak, 24. septembar 1869. kada je zavera konačno otkrivena. Predsjednik Grant je saznao za ovu manipulaciju i naredio Trezoru SAD da u opticaj pusti ogromne zalihe zlata izazvavši tako da cijene padnu. Bogatstva su stvorena i izgubljena u tom jednom, jedinom danu, bankrotirao je čak i Grantov zet, ali cilj je postignut - tročlani tandem je finansijski upropašćen, a država je nastavila da kontroliše cijenu zlata, dok je i sam termin "crni petak" opstao do današnjih dana.

Međutim, pored ove, postoji i druga, svakako jezivija varijanta. I ona dolazi zajedno sa američkom burnom prošlošću i istorijom i vezana je za tešku sudbinu robova koji su radili na plantažama zemljoposjednika u Sjedinjenim Američkim Državama.

Prema njoj, Crni petak je dobio ime jer su tog dana u prošlosti vlasnici plantaža sa juga Amerike prodavali robove po sniženoj cijeni kako bi ih se otarasili pred nadolazeću zimu. Ova priča nema istorijska utemeljenja i vjerovatno je riječ samo o mitu.

Bilo kako bilo, iako je nekada ovaj termin nosio veću težinu i mračniju priču, danas je situacija promijenjena, i dosta svjetlija, pa posebno pripadnice ljepšeg pola svake godine obraduje nadolazeći, sada već praznik "Crni petak" koji predstavlja kupovinu garderobe sa što manje novca, dok su i sami prodavci srećni kako se taj dan bliži, jer su prodavnice tokom trajanja istog nikad punije, a zarada nikad veća.

 

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila: Jasminka Mulić