Kad ljubav nema cijenu: Supruzi izgradio "Tadž Mahal" kao spomenik ljubavi

Indijac Anand Prakash Chouksey izgradio je smanjenu repliku legendarnog Tadž Mahala kao dom za svoju suprugu s kojom je 27 godina u braku. 52-godišnji biznismen podigao je svoj "spomenik ljubavi" u gradu Burhanpur u centralnoj indijskoj državi Madhya Pradesh.

Chouksey je za BBC rekao da je izgradnja kuće koštala oko 20 miliona rupija (260.000 dolara), te da je to bio "poklon za njegovu suprugu, ali i za grad i njegove ljude".

Originalni Tadž Mahal je sagradio mogulski car Shah Jahan u znak sjećanja na njegovu suprugu Mumtaz, koja je umrla dok je rađala njihovo 14. dijete.

Zadivljujući mermerni spomenik jedna je od najvećih turističkih atrakcija Indije, a prije pandemije, svakodnevno je privlačio čak 70.000 ljudi.

Choukseyeva replika, koja je smještena na njegovom prostranom imanju koje uključuje bolnicu, takođe privlači stalan priliv posjetilaca.

"Ljudi hodaju po travnjacima i fotografišu okolinu", rekao je te dodao da mnogi biraju ovaj prostor za svoje fotografije uoči vjenčanja.

"Ne zaustavljam ih jer je naš grad usko povezana zajednica u kojoj svi svakoga poznaju. Dakle, moja kuća je otvorena za sve", kazao je Chouksey. Ipak istaknuo je da nije svima dozvoljeno ući u kuću jer "je to ipak njegov dom gdje živi s porodicom".

Ali ponekad, porodica ugodi svojim gostima koji dođu i dive se raskošnoj unutrašnjosti kuće - zamršenim cvijetnim motivima koji ukrašavaju mramorne zidove i podove i njene krovne rešetkaste prozore.

Kuća se sastoji od dvije glavne spavaće sobe koje se nalaze na dvije odvojene etaže. Takođe, ima biblioteku i sobu za meditaciju. Dnevnu sobu krase mermerni stubovi, zakrivljeno stepenište i pozlaćeni plafon.

 

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila: Jasminka Mulić