Stroga pravila za sve vozače: U ovoj zemlji je zabranjena vožnja u zimskoj jakni

Ukoliko planirate da u skorije vrijeme obavite putovanje Evropom, posebno pripazite u u ovoj zemlji.

U Španji je zabranjeno upravljanje vozilom u zimskoj jakni. Možda na prvu loptu zvuči suludo, ali ova kazna se zasniva na realnim činjenicama koje je zabilježilo tamošnje Ministarstvo saobraćaja.

Prva i bitna činjenica je da zimska jakna sputava vozača u vožnji, ograničava mu kretnje i sprečava optimalnu reakciju u hitnim situacijama. Ne treba napominjati da isto važi i za rukavice, a u Španiji će vas kazniti i ako vozite sa šalom oko vrata. Kazne nisu male. Za ovaj prekršaj, vozač će platiti 200 eura kazne!

Prošle godine, njemački vozački savez ADAC je objavio da zimska jakna za vrijeme vožnje stvara još jedan problem, a on važi za vozača, ali i za sve putnike koji koriste sigurnosni pojas. Debela jakna onemogućava optimalno zatezanje pojasa, koji pri sudaru može da sklizne niže preko stomaka i tako prouzrokuje povrede mekih tkiva kao što su crijeva, jetra ili slezina, pa čak i da dovede do unutrašnjeg krvarenja.

Ako ne želite da preduzmete takav rizik, nosite sigurnosni pojas ispod kaputa ili jakne, savjetuju iz ADAC-a. Naravno, ovo ne vrijedi ako putujete u Španiju.

Izvor i foto: Kolektiv.Me

Tekst objavila: Ljilja Brajković