Ovo su najempatičnije rase pasa

Premda svi psi pružaju beskrajnu ljubav i društvo, neke pasmine su empatičnije od drugih.

Od labradora do zlatnih retrivera, postoji mnogo rasa koje će vas izvrsno utješiti u trenucima stresa i razumjeti kako se osjećate.

"Neke rase pasa posebno su poznate po pružanju emocionalne podrške zbog svoje prijateljske, nježne, odane i privržene prirode", kažu iz Kennel Cluba, službenog britanskog kinološkog udruženja, za Country Living.

"Naravno, važno je napomenuti da ponašanje i stav svakog psa ovise o njegovoj obuci, socijalizaciji i individualnoj osobini."

Labrador

"Labradori su prilagodljivi i odani suputnici", kažu iz Kennel Cluba.

Oni su svestrana vrsta i zbog toga su, uz svoju prijateljsku prirodu, izvrsni psi za emocionalnu podršku odraslima ili djeci, a takođe su prikladni kao psi vodiči i terapijski psi.

Zlatni retriver

"Ovi inteligentni, samouvjereni i nevjerojatno prijateljski raspoloženi psi pružaju veliku podršku svojim vlasnicima i pravi su miljenici u porodici", poručuju iz Kennel Cluba.

Njihova privržena priroda i mekana dlaka čine ih terapeutskim četveronožnim prijateljima. Slično labradorima, oni su već dugo fantastični terapijski psi koji pružaju emocionalnu podršku svojim vlasnicima.

Maltezer

"Kao manja pasmina, maltezer može biti dobra emocionalna podrška i pas pratilac, posebno za one koji su manje pokretni, zbog svoje kompaktne veličine, slatke naravi i nježnih karakteristika. Lako se povezuju i vole imati pažnju svojih vlasnika. Dotjerivanje njihove meke bijele dlake može biti vrlo terapeutsko", kažu o maltezerima iz Kennel Cluba.

Hrt

"Premda s vremena na vrijeme iskazuju malo više neovisnosti, hrtovi su skloni biti privrženi, osjetljivi i poslušni, što ih čini idealnim kućnim ljubimcem za pružanje podrške, kao i najboljim prijateljem za njihove vlasnike", poručuju iz Kennel Cluba.

Newfoundland

"Ovi nježni divovi vijekovima su bili čovjekov najbolji prijatelj, a zapravo imaju instinkte za spašavanje života. Mirni, strpljivi, posvećeni i odani, newfoundlandi su fantastični suputnici", kažu iz kinološkog udruženja.

Stafordski bul terijer

Stafordski bul terijeri poznati su kao prekrasni porodični kućni ljubimci i mogu pružiti veliku emotivnu podršku. Vrlo su inteligentni, osjetljivi i privrženi, posebno s djecom.

Izvor i foto: Nezavisne novine

Tekst objavila: Ljilja Brajković