Popularno turističko odredište zapošljava: U opisu posla brojanje pingvina

Najudaljenija pošta na svijetu, smještena na Antartiku, u luci Port Lokroj, traži nove radnike. Kako piše na službenoj stranici Antarktičke fondacije Ujedinjenog Kraljevstva, raspisan je konkurs za tri pozicije: vođu baze, šefa suvenirnice i pomoćnog radnika.

Kancelarija pošte u luci Port Lokroj poznata je i kao "pošta pingvina" te je popularno turističko odredište. Nalazi se na ostrvu Gudir, a godišnje ga posjeti oko 18.000 ljudi. Ovu bazu su na Južnom polu osnovali Britanci 1944. godine, a danas je vodi spomenuta Fondacija, koja se brine o pošti, muzeju i suvenirnici. Zarada od suvenirnice odlazi na renoviranje drugih istorijskih lokacija na Južnom polu.

Osim što obavlja administrativne djelatnosti, Antarktička fondacija nadgleda i okolinu, što znači da je dio posla zaposlenih u bazi i brojanje pingvina na ostrvu.

Nema tuševa ni interneta, a svi spavaju u istoj sobi

U tekstu konkursa za posao napominje se kako ostrvo nipošto nije luksuzno mjesto. Osim izuzetno niskih temperatura, smještajni kapaciteti u bazi nijesu veliki, pa tako svi zaposleni spavaju u istoj sobi. Nema tekuće vode, pa ni toaleti nemaju vodu, a nema ni tuševa. Zaposleni se tuširaju na brodovima koji po pravilu dolaze svakih nekoliko dana, ali se ponekad može dogoditi da ne dođu po dvije nedjelje.

Osim toga, ograničena je i komunikacija sa spoljašnjim svijetom. Nema interneta ni signala za mobilni, a pozivi preko satelitskih telefona su vrlo skupi. U slučaju nesreće, prevoz do najbliže bolnice bi mogao da potraje do sedam dana.

"Antarktik je izazovno mjesto za rad, i fizički i mentalno", napomenuli su za kraj.

Izvor i foto: Analitika

Tekst objavila: Ljilja Brajković