"Pušači imaju manje šanse da nađu posao ili ljubav u odnosu na nepušače"

Trećina pušača tvrdi da je nefer tretirana zbog svoje loše navike.

Istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da pušačima ova ružna navika ometa normalan život i sputava u pronalasku novog posla, izmajmljivanju stana, pa čak i pronalasku emotivnog partnera.

Čak 41 odsto nepušača nerado zapošljava osobe koje konzumiraju duvan, dok je 44 odsto njih priznalo da nikad ne bi izašlo na sastanak sa osobom koja puši, a više od polovine nikad ne bi ni pomislilo da poljubi pušača, pokazala je studija koju je sprovela vašingtonska kompanija Lake Research a naručila kompanija Filip Moris.

Međutim, nisu ni pušači nesvjesni ovog problema, jer je skoro trećina njih (30%) izjavilo da je upravo zbog ove ružne navike doživjelo neku vrstu neprijatnosti, piše Daily Mail.

Rezultati istraživanja, koje je obuhvatilo 1.800 nepušača i 2.000 aktivnih pušača sa ciljem ispitivanja stavova prema pušenju, pokazali su da više od polovine pušača (57%) smatra da im osuda ili nedostatak razumijevanja od strane nepušača predstavljaju dodatni problem pri nastojanjima da ostave cigarete. Skoro isti procenat njih (55%) je izjavilo da su svjesni negativnih osećanja koje nepušači imaju prema njima i da postoji stigma u društvu prema pušačima, ali da nepušači ne shvataju i nemaju razumijevanje prema pušačima.

Međutim, čak 82 odsto nepušača se saglasilo da je pušačima potrebna dodatna pomoć kako bi pronašli manje štetne alternative umesto konzumiranja klasičnih cigareta.

„Najbolja stvar koju jedan pušač može da uradi jeste da ostavi cigarete i duvan u potpunosti. Mnogi pušači žele da se riješe ove navike ali smatraju da im negativno mišljenje od strane nepušača to dodatno otežava. Mislim da bi uz veću podršku i razumijevanje prijatelja, porodice i kolega, i uz dostupnije informacije od strane države i zdravstvenog sistema o bezdimnim alternativama mnogo veći broj ljudi odlučio da u potpunosti ostavi cigarete. A oni koji to ne uspiju, mogu da pređu na manje štetne alternative kao što su uređaji koji zagrijavaju duvan ili elektronske cigarete“, izjavio je Kristijan Vulfenden, generalni direktor kompanije Filip Moris Limited iz Velike Britanije.

Istraživanje je takođe pokazalo da žene imaju veću averziju prema cigaretama nego muškarci, jer je čak 56 odsto njih reklo da pušenje treba u potpunosti da bude zabranjeno, dok je 51 odsto muškaraca saglasno sa tim. Isti je slučaj kada je u pitanjiu emotivna veza sa pušačem, gde je 46 odsto žena reklo da im to nikad ne bi ni palo na pamet, i 42 odsto muškaraca.

Izvor i foto: Nezavisne novine

Tekst objavila: Ljilja Brajković