Zašto smo lijepi u ogledalu, ali ne i na fotografijama - Psiholozi otkrivaju u čemu je tajna

Koliko vam se samo desilo puta, da se spremate tri sata za neki izlazak, pogledate se u ogledalo, sve izgleda savršeno, a onda slike budu apsolutna katastrofa. Ili čak i da najbolje izgledate na nekim fotografijama, primijetićete da izgledate drastično drugačije nego uživo.

Američki psiholog poljskog porijekla, dobitnik nagrade Američke psihološke organizacije za izuzetan naučni doprinos psihologiji, Robert Zajonts, raznim je eksperimentima dokazao da ljudi reaguju pozitivno i vjeruju samo u ono što im je najviše poznato.

Kada osoba pogleda svoju fotografiju, nehotice se upoređuje sa slikom koja joj se čvrsto formirala u glavi, a to je njen odraz u ogledalu.

Zanimljivo kod ogledala jeste što ne daje baš pravu sliku objekta ili osobe koja se ogleda. Sliku bilo kog objekta ili osobe koju prenosi ravno ogledalo zapravo formiraju zraci odbijeni od njegove površine. Ljudski mozak je dizajniran tako da potpuno zanemaruje ove krivine, pa kad se pogleda u ogledalo, čovjeku se čini da stoji na određenoj udaljenosti od njega i da se svjetlost savija oko djelova njegovog tijela.

"Ako je osoba navikla da gleda u sebe s lijeve strane, gde je dio lica na primjer najuži i oči izgledaju kao da su izdužene, kada vidi svoju sliku na fotografiji, onda mu se čini da on takođe gleda svoju sliku na lijevoj strani iako je u stvarnosti (ispred njega) zapravo desna strana tijela i lica koja je drugačija. Tada mozak reaguje, ovakva slika mu je neobična, pa je zato smatra odbojnom" - rekao je cijenjeni psiholog.

Izvor i foto: Kolektiv. Me

Tekst objavila: Ljilja Brajković