Ove bespilotne letilice ispuštaju sjeme i sade 40 000 stabala svakog dana

Koristeći flotu visoko naprednih 'oktokoptera', AirSeed Technology se bori protiv deforestacije kombinujući vještačku inteligenciju sa specijalno dizajniranim kapsulama za sjeme koje se mogu ispaliti u zemlju sa određene visine na nebu.

"Svaka od naših bespilotnih letilica može da posadi preko 40.000 kapsula sjemena dnevno i one lete autonomno", kaže Endru Voker, generalni direktor i suosnivač kompanije AirSeed Technologies, prenosi Euronews.

To je, kako ističe, 25 puta brže u poređenju s tradicionalnim tehnologijama, ali I 80 odsto jeftinije.

Prije polijetanja, svaka bespilotna letilica je napunjena specijalno odabranim kapsulama za sjeme kompatibilnim sa staništem ispod.

Ove kapsule se proizvode pomoću biomase otpada, obezbjeđujući premaz bogat ugljenikom koji štiti sjeme od ptica, insekata i glodara.

Kada se kreću vazduhom, bespilotne letilice idu fiksnim putanjama leta, sadeći unaprijed definisane obrasce i bilježeći koordinate svakog sjemena.

To omogućava AirSeed-u da procijeni zdravlje njihovog drveća dok raste.

"Veoma smo pažljivi u činjenici da treba da povratimo zdravlje zemljišta, moramo da obnovimo mikrobiološke zajednice unutar tla i moramo da povratimo primarne pružaoce staništa za životinje", nastavlja Voker, koji smatra da je nebo granica za tehnologiju zasnovanu na dronovima.

Kompanija je već zasadila više od 50.000 stabala, a cilj joj je da do 2024. godine zasadi ukupno 100 miliona.

Izvor i foto: Analitika

Tekst objavila: Ljilja Brajković