Neobična dolina kvadratnih stabala El Valle de Anton(video)

Nekoliko kilometara sjeverno od zone Panamskog kanala nalazi se dolina "kvadratnih stabala" El Valle de Anton.

Ovo je jedinstvena turistička atrakcija gdje drveće porodice pamuka ima pravougaona debla.

El Valje de Anton je ustvari grad u centralnoj Panami. Nalazi se u krateru ugašenog vulkana, okružen planinama i oblačnim šumama. Jedinstvena u cijelom svijetu, ova grupa drveća-stabala pamuka kvadratnog oblika raste u dolini stvorenoj od pepela ogromnog vulkana - El Valle de Anton.

Sa čvrstim pravim uglovima, stabla četvrtastog drveća zbunjuju turiste i naučnike već nekoliko godina.

Stručnjaci sa Univerziteta Florida uzeli su mladice misterioznog drveća da vide da li zadržavaju iste karakteristike u drugom okruženju i zaključili da njihov kvadratni oblik mora da ima veze sa uslovima jedinstvenim za dolinu u kojoj raste.

Dokaz da je uzrok ovog bizarnog fenomena duboko usađen ukazuje činjenica da su i njihovi prstenovi, koji predstavljaju njegov rast, takođe kvadratni.

Smještena na drugom najvećem naseljenom uspavanom vulkanu na svijetu, dolina "kvadratnih drveća-stabala" jedna je od najkontroverznijih turističkih atrakcija Paname, iz jednostavnog razloga što mnogi ljudi jednostavno ne vjeruju da postoji nešto posebno u vezi sa tim mjestom.

Mnogi ne pronalaze kvadratno drveće na početku, a oni koji ga vide, ne misle da ima nešto posebno u vezi sa njim.

Vidite da je većina "Arboles Cuadrados" u El Valle de Antonu Kuararibea asterolepis, vrsta koja potiče iz Centralne i Južne Amerike poznata po neobičnom obliku svog stabla.

Umjesto uobičajenog cilindričnog oblika stabla, ovo drvo očigledno ima skoro kvadratni oblik.

Što se turista tiče, neki vole mit o kvadratnom drveću (stablima) i ovom jedinstvenom vulkanskom krateru u kojem rastu, ali su neki uvjereni da je kvadratni oblik nekih stabala savršeno prirodan, s obzirom na njihovu vrstu.

"Kvadratna stabla su uglavnom u mašti jer postaju okrugla kako postepeno rastu. Srećom, na jednom od dva koje smo vidjeli bio je znak jer ga inače ne bih znao da su kvadratna", napisao je jedan posjetilac.

"Bio sam ovdje prije oko 60 godina i bilo je više kvadratnih stabala, ali posjeta je ipak bila dobra. Vidjeli smo neke mlade trave duž staze, i dosta njih na oko 2/3 puta sa znakovima", javio se neko drugi.

"Imaju zaobljene uglove, ali ipak su to stabla. Jedna je bila apsolutno spektakularna, sa sve četiri strane približno iste veličine (oko 130-ak cm)."

Bez obzira da li postoji nešto magično u dolini kvadratnih drveća ili je to samo pametan marketinški trik za privlačenje turista u zemlju, El Valle de Anton ostaje jedno od najintrigantnijih mjesta na planeti.

Izvor i foto: Nezavisne novine

Tekst objavila: Ljilja Brajković