Snimljen morski pas u vodama Jadrana - dug preko dva metra(video)

Ribolovac iz Sukošana nedavno je kod Žirja (ostrvo u blizini Šibenika u Hrvatskoj) imao susret s prilično velikim morskim psom.

Zakačio se na udicu namijenjenu tunama i pokidao ribolovni alat.

“Snimio san ovo u moru ispod Žirja. Duži je od dva metra i teži od100 kg. A uzeo mi jedan štap i napravio krug, pa sve najlone pokidao. Biće 300-400 eura štete mi je napravio, sve najlone, olova itd.”, rekao je Andreas Matanov, profesionalni tunolovac i kapetan jednog od 12 Icaat brodova za lov BFT kančanicom.

On smatra da se ne radi o uobičajenoj jadranskoj vrsti modrulji, već vrsti mako. Djeluju ogromno, ali imaju malu masu, piše Morski.hr.

“Da bismo pravilno identifikovali vrstu, potrebno je obratiti pažnju na diskriminatorne morfološke osobine, ali i samo kretanje životinje. Tako, morski pas na snimku ima vitko i vretenasto tijelo s izduženim i uskim prsnim perajima čija dužina vidno prelazi ukupnu dužinu područja glave – koja nije u toj mjeri zašiljena kao kod morskog psa mako”, rekao je u svojoj analizi renomirani svjetski stručnjak za morske pse i zaštitno lice National Geographica, Andrej Gajić.

Izvor i foto: Kolektiv. Me

Tekst objavila: Ljilja Brajković