Najveća planina u Sunčevom sistemu(video)

Planina Mount Everest se uzdiže do 8.848 metara i ovo je najveća tj. najviša planina na planeti Zemlji.

Ali ovo nije najviša u Sunčevom sistemu, ovo titulu najviše planine (vuklana) drži Olympus Mons planina - vulkan na crvenoj planeti Marsu.

Planina Olimp na Marsu (lat. Olimpus Mons) je najveći ugašeni vulkan na planeti Mars, koji se nalazi u regionu Tarsis. Nazvan je po planini Olimp u Grčkoj na kojoj su po legendi obitavali.

Prema službenim podacima svemirske agencije NASA Olympus Mons ima promjer od čak 624 kilometra što ga čini i najvećim vulkanom u Sunčevom sistemu kako smo rekli.

Kako NASA navodi plaina s Marsa "Olimpus Mons" je vulkan sa omjerom prečnika 624 km (približno iste veličine kao država Arizona), visok je 25 km i oivičen je skarpom od 6 km Kaldera je široka 80 km nalazi se na vrhu Olimp.

Za poređenje, najveći vulkan na Zemlji je Mauna Loa. Mauna Loa je vulkan visok 10 km i širok 120 km. Zapremina Olimpus Monsa je oko 100 puta veća od zapremine Mauna Loe. U stvari, cijeli lanac havajskih ostrva bi stao u Olimp Mons.

Razlog za njegovu veličinu ogleda se u nekad jakoj vulkanskoj aktivnosti na Marsu, različitoj tektonici i manjoj gravitacijskoj sili nego na Zemlji.

Olimp je ugašeni vulkan, mada je dosad otkrivena najbliža erupcija (Mars Ekspres satelitski podaci) bila prije 2 miliona godina. Dakle postoji mogućnost ponovnog aktiviranja vulkana. Stari slojevi na zapadnoj strani vulkana su datirani na oko 115 miliona godina.

Razlog zašto su vulkani na Marsu tako masivni je taj što se kora na Marsu ne kreće onako kako se kreće na Zemlji.

Na Zemlji, vruće tačke ostaju nepokretne, ali se ploče kore kreću iznad njih. Na Marsu, kora ostaje nepomična, a lava se gomila u jednom, veoma velikom vulkanu.

Izvor i foto: Nezavisne novine

Tekst objavila: Ljilja Brajković