U ovoj zemlji ZABORAVLJANJE ženinog rođendana, može vas odvesti u zatvor

Svijet je pun različitih kultura i tradicija, a svaka zemlja ima svoj skup pravila i običaja.

Često čitamo o nekim bizarnim zakonima širom svijeta koje ne bismo željeli u svom „dvorištu“. Ipak, ima i onih koje bismo rado prihvatili. Možda su baš ovo neki od njih.

Nema pozivanja zaposlenih nakon radnog vremena

Kako bi doprinijeli balansu privatnog i poslovnog života, Portugalci su prošle godine izglasali novi zakon koji brani šefovima kontaktiranje radnika posle radnog vremena. Ukoliko stvarno nešto „ne gori“, nadređeni ne smiju ni slati poruke, mejlove ili zvati svoje zaposlene nakon završetka radnog vremena.

Influenseri i njihovi na prvi pogled savršeni, a zapravo našminkani životi postali su ideali kojima mladi širom svijeta teže. Međutim, stvrinnajčešće nisu baš onakve kakvim se predstavljaju na društvenim mrežama. Istina je da su bitno drugačije. Baš zato norveški zakon zahtjeva od influensera da koriste oznaku kako bi upozorili svoje pratioce da su koristili filtere, odnosno da su uljepšavali svoju virtuelnu stvarnost.

Sve nove zgrade moraju imati zelene krovove

Ovaj grad postao je prvi na svijetu koji je doneo takav zakon. Naime, sve nove zgrade u Bazelu moraju imati posađeno zelenilo na krovu, a zakon se odnosi i na sve stare zgrade koje prolaze.

Dva nova stabla za svako rođeno dijete

U Walesu je pokrenuta inicijativa prema kojoj se za svako rođeno dijete sade dva stabla. I dok se jedno stablo sadi u Walesu, drugo se sadi u Ugandi. Ideja je super, a proširena je i na usvojenu djecu, tako da Wales i Uganda dobijaju po dva nova stabla i kad se neko dijete usvoji.

Pravljenje selfija sa Budom smatra se uvredom u Šri Lanki

U Šri Lanki se slikanje leđima okrenutim statuama Buda smatra velikim prekršajem. Možda ćete biti primorani da izbrišete fotografije. Dozvoljeno je fotografisanje pored Bude, bočno, sa tijelom okrenutim prema njemu i samo glavom prema fotografiji, ali nikada leđima okrenutim Budi.

Ne šetati psa 3 puta dnevno je zločin

Ako posejdujete psa u Torinu, zakon zahtjeva da ga šetate najmanje 3 puta dnevno. Ako to ne učinite, po novom zakonu mogli biste dobiti veliku kaznu do 500 eursa. Italija sebe smatra nacijom koja voli životinje i u mnogim gradovima mačke lutalice su zaštićene zakonom.

Zaboravljanje ženinog rođendana može vas odvesti pravo u zatvor

Svijet je pun zaboravnih muževa, ali Samoa pokušava to da promjeni. Onako kako bi žene željele. Tamo je zabranjeno zaboraviti ženin rođendan, a muž mora odgovarati pravdi i ipak nadoknaditi ženi ako to učini. Ako se žena na kraju požali policiji na ovu užasnu grešku svog supruga, muž će možda

morati da poseti zatvor i da odgovori na neka brutalna pitanja. Dakle, najbolja opcija za muževe na Samoi je da učine svoje žene srećnim.

Izvor i foto: Kolektiv. Me

Tekst objavila: Ljilja Brajković