Privatna zbirka Živanšija prodata za 114 miliona eura

Privatna zbirka francuskog modnog dizajnera Ibera de Živanšija prodata je na aukciji u Parizu za više od 114 miliona eura, što je svota dvaput veća od procijenjene, objavila je aukcijska kuća Kristi, koja je organizovala događaj.

Ključnih 800 lotova sastavljenih od umjetničkih djela – slika i skulptura, kao i izuzetnog namještaja iz 18. vijeka, prodavalo se na aukciji organizovanoj od 14. do 17. juna.

Dvije onlajn prodaje koje obuhvataju još 478 grupa predmeta održavaju se onlajn i završavaju u četvrtak.

Predmeti ponuđeni na fizičkoj aukciji prodati su za ukupno 114,4 miliona eura, što je dvostruko više od procene od 50 miliona. Postignuti su novi rekordi kad je riječ o prodaji antiknog namještaja njemačkog majstora Davida Rentgena.

"Žena koja hoda", skulptura Alberta Đakometija prodata je za 27 miliona eura, i najskuplja je umjetnina prodata u Francuskoj od početka godine, i ujedno rekordna svota za djelo nadrealističkog razdoblja tog umjetnika.

Među prodatim umjetninama su i dijela Miroa i Pikasa.

Kupci iz cijelog svijeta učestvovali su na aukciji od kojih je 57 odsto bilo iz Evrope i s Bliskog istoka, 30 odsto sa američkog kontinenta i 12 odsto iz Azije.

Izvor i foto: Analitika

Tekst objavila: Ljilja Brajković