Da li znate koji su najsrećniji gradovi na svijetu?

Mnogi su faktori koji odlučuju gdje ćemo putovati kada nam se otvori prilika za to.

A kako su opuštanje i sreća među glavnim razlozima za polazak na putovanje, možda će vas interesovati koji su to gradovi najsrećniji na svijetu.

Nezahvalno je pričati o tome, jer je sreća subjektivna kategorija. Kako bi rangirali najsrećnije gradove na svijetu,  u obzir se uzimajunpet faktora: prosječan životni vijek, količina sunčeve svjetlosti, broj radnih sati, troškovi života i ljubaznost lokalaca.

A koji grad se našao na prvom mjestu?

Odgovor je Lisabon. Portugalska prijesstonica ima čak 2.801 sat sunčeve svjetlosti godišnje, a ljudi rade u prosjeku 31 sat nedeljno, što znači da imaju dovoljno vremena da uživaju u tom suncu. Ovaj grad je ujedno i drugi po ljubaznosti stanovnika, što je mnogima veoma važno.

Na drugom mjestu našla se Barselona, čiji stanovnici imaju prosječan životni vijek od 84 godine. Ovaj grad našao se na 11. mjestu od 40 po troškovima života, a lokalci rade još manje nego Lisabonci, u prosjeku 30 sati nedeljno.

Sveukupno, Evropa je prošla veoma dobro, jer je na trećem mjestu Atina, a na četvrtom Rim. Top pet zaokružuje Sidnej, jedan od gradova sa najljubaznijim stanovnicima, a jedini grad iz SAD u top 20 je Las Vegas, na 12. mjestu.

Top 10 lista izgleda ovako:

Lisabon, Portugal

Barselona, Španija

Atina, Grčka

Rim, Italija

Sidnej, Australija

Madrid, Španija

Toronto, Kanada

San Hoze, Kostarika

Istanbul, Turska

Bangkok, Tajland

 Izvor i foto: Kolektiv. Me

Tekst objavila: Ljilja Brajković