Koje je "rodno mjesto" američkog dolara

Kad bi vam neko rekao da je jedna od najjačih svjetskih valuta, američki dolar, rođena u malom mjestu u jednoj evropskoj zemlji koja je nekad bila pod sovjetskom čizmom, možda biste pomislili da priča gluposti.!…

Ipak, istina je – kolijevka američkog dolara nalazi se upravo ovdje, na sjeveru Češke i blizu granice s Njemačkom, u malom gradiću Jáchymov (Jahimov)

Čak i kad biste ušli u ovaj gradić, ne biste imali po čemu naslutiti koliko je kroz povistoriju bio značajan za svjetsku ekonomiju. Izgleda kao sasvim običan, pitom gradić gotske arhitekture ušuškane u zelenilo okolnih brda u šuma.

Evropom su prije vladali vladari koji su se međusobno otimali za teritoriju i vlast. A to su nastojali ostvariti kovanjem svojih valuta.

Jáchymov je tada bio rudarski gradić u kojem je grof Schlick iskovao svoje srebrne novčiće (tzv. talire) daleke 1520. godine – i to u količini većoj nego što je kovan ijedan drugi novac.

Zahvaljujući ovome, gradić Jahimov je postao jedno od najvećih rudarskih središta Evrope u kojem je radilo čak 8.000 rudara. Procjenjuje se i kako je do sredine 16. vijeka iskovano oko 12 miliona talira, više od ijedne druge valute u Evropi.

Ovdašnja nalazišta srebra uskoro su presušila, kako je talir postao slavan, postao je i mjera za modeliranje novca brojnim drugim zemljama širom Evrope i svijeta. A to je uključivalo i imena koja su porijeklo povukla od talira: dalur, tallero, taliro… kao na primjer nekadašnji slovenski tolar.

Čak su i rumunjski leu te bugarski lev povukle imena od lava koji se nalazio na originalnim talerima.

Nijemci su “zakucali“ nazvavši svoje novčiće leeuwendaler (“lavlji dolar“) ili skraćeno: daler. Kada su holanđani stigli u današnji SAD u 17. veku, sa sobom su donijeli naziv za daler koji će ovdje postati jedna od najpoznatijih valuta svijeta: današnji dolar.

U Jáchymovu se danas nalazi tzv. Royal Mint House, muzej na čijem su mjestu prije 500 godina “rođeni“ prabake i pradedovi današnjeg dolara.

Ironično, u Jahimovu možete platiti češkim krunama, evrima i ponekad ruskim rubljima, ali vidi čuda ne primaju dolare!

Izvor i foto: Nezavisne novine

Tekst objavila: Ljilja Brajković