Nije samo na Islandu - Plavu lagunu dobijaju i oni(video)

Kanadska kompanija planira da izgradi najveću geotermalnu lagunu na svijetu nekoliko kilometara od Kvebeka.

Kako je planirano, vještačka laguna trebalo bi da bude kao banjsko selo koje će se prostirati na više od 12 hektara, što je 3.500 kvadratnih metara više od čuvene Plave lagune na Islandu.

Temperatura vode biće oko 39 stepeni Celzijusa tokom cijele godine, što je idealna temperatura tokom zimskih dana, jer je zima oštra i hladna na ovim prostorima. Temperature su uglavnom u minusu.

GeoLaguna će se zagrijevati „ogromnim termo sistemom za grijanje". Objekat koristi geotermalni, biomasni, fotonaponski i solarni sistem za proizvodnju toplote, koji će se skladišti u termalnom rezervoaru ispod lagune. Sistem može da obezbijedi energiju čak i okolnim područjima, ali će u prvoj fazi projekta (uključujući lagunu i okolno selo) lagunu učiniti potpuno energetski nezavisnom.

U okviru lagune predviđena je i gradnja vikend naselja koje će se snabdevati solarnom energijom.

Dizajneri projekta zamišljaju geoLagunu kao ogromnu turističku destinaciju, pa će vikendice moći i da se iznajme.

Laguna koju je napravio čovjek neće biti jedina atrakcija za posjetioce, jer će se selo nalaziti na manje od sat vremena sjeverno od grada Kvebeka. Glavni grad provincije se može pohvaliti živopisnom kulturnom scenom, finim restoranima i aktivnostima na otvorenom, uključujući golf, skijanje i posmatranje kitova.

Izgradnja geoLagune ima tri faze, od kojih će prva početi u martu 2023. godine. Rok za završetak projekta je oko 18 mjeseci.

"Kao preduzetnik, odlučio sam da pokušam da budem agent stvaranjem potpuno samoodrživih sela koristeći solarnu, geotermalnu, biomasu i naš termalni rezervoar za patent koji će biti instaliran ispod lagune i čuvati toplu vodu na 70 stepeni Celzijusa", rekao je Luis Masiote, generalni direktor i osnivač geoLagune.

Izvor i foto: Kolektiv. Me

Tekst objavila: Ljilja Brajković