Izbjegavanje zamke masovnog turizma: Bajkovito selo koje možete posjetiti samo ako ste na listi(video)

Bezbjednost lokalnog stanovništva i tradicionalna arhitektura su stanovnicima ovog malenog sela u Japanu na prvom mjestu.

Vješto izbjegavaju zamke masovnog turizma pa je tako broj posjetilaca na ovoj destinaciji ograničen.

Širakava, tradicionalno uređeno selo koje se nalazi u japanskim Alpima, popularno je širom svijeta zbog idilične atmosfere koju stvaraju karakteristične kuće sa kosim krovovima.

Ušuškan između visokih planina i gustih šuma u ​​centralnom Japanu, osim prelijepe prirode, karakterišu ga tradicionalne kuće. Zovu ih gašo-zukuri, a prepoznatljivi su po slamnatim krovovima koji podsjećaju na ruke sklopljene u molitvi.

Svakih dvadeset godina treba da se zamjeni slamna ploča na krovovima, pa nije neuobičajeno vidjeti kako Japanci imaju pune ruke posla kako bi kuće izdržale hladne zime sa dosta padavina. Kuće prave poseban prizor zimi kada su prekrivene snijegom, ali u proljeće sa cvjetovima trešnje nisu ništa manje zanimljive.

Početkom 1990-ih ovo bajkovito selo u prefekturi Gifu uvršteno je na UNESCO listu svjetske baštine, što je dovelo do naglog povećanja broja turista. Mala seoska zajednica sa 1.600 stanovnika godišnje je brojala 2,15 miliona turista iz celog sveta.

Međutim, 2019. godine vlasti su odlučile da ograniče posjete uvođenjem liste čekanja za turiste, a sljedeće godine Širakava je ponovo probudila interesovanje kada se našla na holandskoj listi najodrživijih destinacija na svijetu.

Osim što žive u skladu sa prirodom i izbjegavaju masovni turizam, mnogi turisti su pohvalili stroge mjere zaštite od požara na japanskom selu. Kako su drvene kuće sa slamnatim krovovima podložne požaru, stanovnici rutinski posećuju selo nekoliko puta dnevno tokom toplijih dana kako bi se zaštitili od požara.

Kada je 2019. godine izbio požar u jednoj od kuća, svi mještani su požurili da pomognu vatrogascima da spasu selo od požara. Pored toga, u selu je zabranjeno pušenje da bi se spriječile nesreće.

Opštinske vlasti, uključujući vladu prefekture Gifu, od početka 2021. preduzimaju stroge mjere za zaštitu mještana od pandemije, pa se turistima savjetuje da se prije posjete upoznaju sa zabranama i pravilima.

Izvor i foto: Kolektiv. Me

Tekst objavila: Ljilja Brajković